gorogdinnye.jpgMinden évben úgy indulok meg a kertészkedéssel tavasszal, hogy kellene dinnyét ültetni. Eddig a legközelebb akkor álltam, amikor a nyáron megevett dinnye magját megszárítottam, majd eltettem a következő évre. De még nem sikerült, majd jövőre...

Minden évben, amikor megkezdődik a dinnye szezon, akkor irigykedve látom milyen szép nagyok, milyen lédúsak, mennyire kívánja az ember. És mikor megvágja az ember, akkor elég csak a kést beleszúrni, aztán a dinnye a többit elvégzi, mert szétreped hosszába. Már egybe a nyál a számban.

A párom dinnyeevése eléggé eltér az enyémtől. Én lenyelem a magot, míg ő késsel kiszemezi a dinnyeszeletet. Én szeretem a szelet dinnyét a kezembe venni, majd fültől-fülig dinnyeleves leszek, ahogyan a dinnye húsát kirágom a héjából. Ő pedig csak késsel szeleteli.

A nepgyogyaszat.com oldalon viszont elég sok érdekességet olvastam a dinnyével kapcsolatosan, amelyet nem baj, ha más is látja:

"A görögdinnye - azonkívül hogy finom, számos gyógyhatása is van

A görögdinnye az a gyümölcs, amiből gyakorlatilag bármennyit meg lehet enni úgy, hogy ne hizlaljon. Tíz deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található, ám nemcsak ezért érdemes beiktatnod a nyári diétádba, hanem azért is mert nagyon sok gyógyhatással rendelkezik.

De lássuk mit is tartalmaz?

A görögdinnye vitaminban igen gazdag – tartalmaz: A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént - ám főképp víztartalma miatt érdemes fogyasztani. Mivel a gyümölcs 90-95 százaléka víz, így kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak. A görögdinnye gyümölcshúsa piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti. A görögdinnye - a paradicsom mellett - az egyik legjobb likopin forrásunk (likopintartalma 3,6-6,2 mg/100 g, összehasonlításként: a nyers paradicsomé 0,9-13,6 mg/100 g). Egyéb karotinoidok közül jelentős a dinnye β-karotin (0,23 mg/100 g), lutein (0,014 mg/100 g) tartalma is.

Hogyan támogatja egészségünket a görögdinnye?

- A görögdinnye igen gazdag rostokban, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért és a beleket.

- A magas víztartalomnak köszönhetően csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetet, valamint segít pótolni az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat.

- A görögdinnye pozitívan befolyásolja a vesék működését, ezért régen vizelethajtó hatása miatt a gyógynövények között tartották számon.

- Régen lázas betegeknek ajánlották, mert hidratált és fontos ásványi anyagokat vitt be a legyengült szervezetbe.

- Nyáron a dinnyekúrát lábdagadás ellen is ajánlják.

- A görögdinnye - a paradicsom mellett - az egyik legjobb forrása a likopinnak.

- A görögdinnye antioxidáns hatású.

- A likopinban gazdag görögdinnye.

- Elősegíti a hormonális és immunrendszer működését, valamint egyéb metabolikus folyamatokat, s ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását.

- A görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.

A dinnyemag nem veszélyes, épp ellenkezőleg – nagyon is egészséges!

A dinnyemag igen gazdag B-vitaminban, de emellett tartalmaz még vasat, kalciumot és cinket is. Ha dinnyeevés közben egészben nyeljük le a magokat, akkor gyógyhatása nem tud érvényesülni, ezért érdemes inkább megőrölve salátákra szórni, vagy egyszerűen csak jól megrágva lenyelni.

A veseproblémákkal küzdőknek kitűnő módszer a dinnyemagos teakúra: ehhez meg kell őrölni 4 evőkanál dinnyemagot, amit beáztatunk 15 percig 2 liter forró vízbe, majd leszűrjük és két nap leforgása alatt megisszuk a kihűlt teát.

Birtalan Katalin - Természetgyógyász"

Szóval, akkor ami nagyon fontos, hogy a magot is meg lehet, sőt kell enni, mert B vitaminban nagyon gazdag. Viszont össze kell rágni, amit eddig elkerültem. Na majd legközelebb kipróbálom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása