wc_guriga_palantanak.jpgTöbb módja van, hogy palántákat neveljünk. Nem csak helyileg, hanem módszerben. Egyik ilyen a wc-papír gurigában való palánta nevelés. Már több éve olvastam róla, de eddig nagyon nem volt kedvem és időm, hogy kipróbáljam. Most viszont gyűjtöttem pár wc-papír gurigát. Mivel elkéstem a virágládában nevelésről, ezért gondoltam, hogy legalább a paradicsomot és egy kis paprikát vetek gurigába.

Nem egy bonyolult dolog. Össze kell a guriga alját fogni, beletenni földet, majd magot. Rendszeresen locsolgatni, és meleg, világos helyre tenni. Ha elég nagy a palánta, akkor mehet a földbe vagy papírral (kinyitva a guriga lezárt végé) vagy papír nélkül. Mivel papír, elvileg lebomlik a földben, de ha zavar valakit, akkor óvatosan ki lehet emelni a gurigából a földlabdával, vagy egyszerűen csak ollóval le lehet vágni a földről a papír.

Azért vannak olyan oldalak, ahol kicsit jobban leírják a folyamatot, mint pl. a https://hobbikert.hu oldalon (képek nélkül):

"Ki ne dobd ki a wc-papír gurigáját!

Ugyanis paradicsom, paprika, uborka palántázására kiválóan használható, ráadásul még a kezelése is egyszerű. Megmutatjuk a módját.

Újrahasznosításért rajongó hobbikertészek, figyelem! Az ötlet nem új keletű, de most megmutatjuk, mi hogyan csináljuk. A családtagok eleinte furcsán néztek, amikor január közepe táján felszólítottam őket, hogy ne merjék kidobni a megkopasztott wc-papír gurigákat, majd ismét sokkot kaptak, amikor februárban boldogan vettem át tőlük a félrerakott kollekciót.

Hozzávalók a mesterműhöz:
- wc-papír guriga (a vízben oldódó fajta erre nem jó!)
- olló
- virágföld
- alkoholos filctoll
- műanyag doboz
- esetleg mérőszalag
- és természetesen vetőmag

És íme a művelet:
A guriga egyik végét 4 helyen szimmetrikusan bevágjuk és behajtogatjuk. Aki igazán precíz akar lenni, az méricskélhet is, a bevágás kb. akkora legyen, mint a guriga körvégének sugara, így a legegyszerűbb a hajtogatás. Ezzel el is készült a palántázó edényünk.

A gurigákat sorban egy műanyag dobozba helyezzük, erre a legjobb szögletes fagyis dobozt használni (végre értelmet nyert a mértéktelen fagyimajszolás, halleluja!).

Kis lapáttal vagy kanállal földet halmozunk a belsejükbe és tömörítjük azt. Jöhet a magvetés. Hurkapálcával lukakat fúrunk a földbe, de lehet használni ceruzát vagy szívószálat is.

Miután sikeresen elhelyeztünk a magokat, jöhet a feliratozás, hacsak nem rendelkezünk fotografikus memóriával. Célszerű alkoholos filctollal jelölni a kis hengereket, így az öntözővíz sem tesz kárt a feliratban. Csak nem sárga balkonparadicsom lesz ebben a hengerben?

Utolsó lépésként alaposan öntözzük be úgy az egész alkotást, hogy a hengerek is nyirkosak legyenek. Ezután indulhat a türelmetlen várakozás, hogy mikor kelnek már ki, mikor lesz már tavasz, mikor ültethetjük ki gurigástul! Ugye?"

Szóval nem egy kaland, viszont több dolog is boldogítja a folyamatot végig csinálókat. Egyszer: boldogság fogja el, hogy felhasználjuk a sok megmaradt papír gurigáka. Másodszor: palántákhoz jutunk. Harmadszor: olyan technikát viszünk végig, amelyet eddig nem.

Legalább is nálam ezek miatt fogok bele. Bár már rég meg kellett volna tennem, mert lassan már kiültetésre kellene készülni, nem pedig a vetésre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása