zoldbab.jpgMúlt hét végén kaptunk végre egy kis csapadékot, ami nagyon jól jött az éppen kikelő magoknak. Ilyen mag a zöldbab is, amely ahhoz képest, ahogy ki szokott kelni, nagyon jó lett. Bár nem vagyunk nagy zöldbabosak, de ha kibontok egy zacskó babot, akkor már elvetem az egészet. Legfeljebb a plusz maradékot oda szoktam adni rokonnak, havernek, ismerősnek, szomszédnak.

Már vetettem több fajtát. Zöldet, sárgát, bokrosat, futósat. Viszont nekem a képen látható sárga bokros zöldbab jött be. Annyira igénytelen (ha kikel), hogy csak folyamatosan azt kell figyelni, hogy mikor lehet szedni. Akár 4-5 alkalommal is lehet róla szedni, és ha a körülmények jók nekik, akkor szinte folyamatosan terem.

Amire figyelni kell, hogy idővel, mondjuk a nyár közepére, eléggé legatyásodik, kiég, mert elég jól feléli a nedvességet, ezért a locsolására ügyelni kell. De, ha esetleg nem sikerül megmenteni a nyári forróságban, akkor is jól jártunk, mert addigra jól meg lehet szedni. El lehet tenni fagyasztóba, esetleg befőzni, de legjobb frissen kicsit zsengén.

Több felhasználási lehetősége van, mint főzelék, leves, grillezés, párolás,... Viszont ez mellett elég sok betegségre, nyavalyára is jó, amit a http://nepgyogyaszat.com oldalon olvastam:

"A gyógyító zöldbab

A zöldbab csökkenti a fertőzést, vértisztító hatása van, vizelethajtó, erősítő, roboráló. A zöldbab előnye a többi babokhoz képest az, hogy termésének minden része ehető és így hozzájutunk a hüvely értékes anyagaihoz és ásványaihoz.

Mit tartalmaz?

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, kalóriatartalma alacsony, viszont magas a rosttartalma. A-, B1-, B2-, B6-, B9-(folsav), C-, és K- vitamint tartalmaz, valamint értékes ásványi anyagokat: foszfort, mangánt, magnéziumot, szilíciumot, kálciumot, nikkelt, rezet, kobaltot, nátriumot, klórt, káliumot, vasat, inozitolt (amely szíverősítő hatással bír és főleg a szálakban található meg) és nagy mennyiségű rostot.

Gyógyászati javallatok

- Ajánlott vérszegénységben

- Fizikai gyengeség esetén, fáradékonyságban

- Ajánlott vesekőképződésben

- Ízületi gyulladás, köszvény és reumában

- A zöldbab az egyik legjobb táplálék a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben.

- Karotintartalma révén csökkenti a szabad gyökök mennyiségét

- Hozzájárul az érfalak tisztán tartásához, keringési rendszerünk védelméhez.

- Ajánlott székrekedésben. A vastagbélrák megelőzésében is fontos lehet.

- Ajánlott fogyókúrákban, mivel a zöldbabban – száraz változatával ellentétben – rendkívül alacsony mennyiségben van jelen a szénhidrát és a fehérje.

- A brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.

- Méregtelenítő étrendekben remekül alkalmazható.

- Gyulladáscsökkentő hatású lehet ízületi gyulladások, asztma esetén.

Hogyan fogyasszuk?

A hüvelyeket főzzük meg egészben így levesnek, főzeléknek is elkészíthetjük, vagy a főtt hüvelyeket salátákhoz keverhetjük, pizzára tehetjük, vagy savanyúságot készíthetünk belőle, esetleg lecsóba belekeverhetjük. A szárított babhéjból teát készíthetünk. Kimondottan ajánlott cukorbetegeknek, mivel vércukorszint csökkentő és vizelethajtó hatása van.

 Birtalan Katalin - Természetgyógyász"

Szóval nem is annyira elhanyagolható növény. Talán a lecsóba főzést ki lehetne próbálni, mivel nagyon szeretem a lecsót. De előtte kell paprika és paradicsom palántákat nevelni, hogy legyen mit kiültetni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása