paprika.jpgA hétvégén vásárban voltam, és vettem pár fehér paprika palántát, mivel az enyémek még csak most kezdenek az ablakban kelni, és hát, ha arra várok, akkor lehet, hogy idén nem eszek lecsót.

Bár a Kaliforniai paprikám nagyon szép, legalább is a három színből az egyik, sőt, már virágbimbót is láttam rajta, vagyis ideje lenne földbe kiültetni. Szóval, lecsó paprikára mindig szükség van. És vettem. Tegnap pedig kiültettem a kertbe.

Nekem a viszonyom a paprikához eléggé különös. Gyerekként, mint minden gyerek én se szerettem a paprikát. A különböző elkészítései közül egyiket se ettem meg, sőt, ha lehetett, akkor ki is raktam a tányér szélére a pörköltből, lecsóból. Nem szerettem. Aztán valami változott, mert egyszer csak azt vettem észre, hogy egyre kevesebb dolog kerül ki a tányér szélére a lecsóból, majd egyszer csak üres lett a tányér. Ma az egyik kedvenc ételem, amit nyáron szeretek készíteni.

Mivel most már megeszem a paprikát, ezért jó lenne róla minél többet megtudni. Bár már nagyon rég óta termesztem magam is, azért rákerestem, hogy a paprika termesztésnél mikre kell figyelni. A http://gazigazito.hu oldalról beemelnék pár sort. Sőt, egy egyelőre csak a felét, aztán a következő bejegyzésnél a folytatást:

"Paprika termesztése


A paradicsomhoz hasonlóan a paprika is a csucsorfélék családjába tartozik és ugyancsak Dél- és Közép-Amerika az őshazája. Talajának előkészítése és trágyázása megegyezik a paradicsoméval, azaz bőséges komposzt, szerves trágya, mulcsréteg és elegendő víz szükséges neki. Azonban napfényből még több kell neki, mint a paradicsomnak.
Szereti a szerves anyagokban gazdag talajt, ezt bőséges komposzt hozzáadásával tudjuk biztosítani. Ha az öntöző- vagy esővíz az ágyás felületén hosszabb ideig megáll, akkor rossz a talaj vízelvezetése - ha ilyen talajunk van, érdemesebb emelt ágyásba, magasított ágyásba ültetni, melynek a talaját bőségesen dúsítjuk komposzttal, érett trágyával.  

Fekete fólia segítségével idejében felmelegíthetjük a talajt. Hideg időben takarjuk be  növényeket fóliával vagy fólia alagúttal. Ha süt a nap, távolítsuk el a takarást róluk, különben a zsenge hajtások megéghetnek. Az átültetéskor egy ültetési sokk érheti a palántákat, ezt elkerülhetjük, ha a kiültetés előtt rendszeresen szoktatjuk a szabad levegőhöz. Az első héten napi két-három órára tegyük ki a palántákat szélmentes, félárnyékos helyre, majd ezt az időt fokozatosan növeljük. Kiültetéskor ne ültessük mélyebbre, mint a paradicsomot, a paprika nem növeszt gyökérzetet a száron - mint a paradicsom. A paprikának nem csak a hőigénye magas, hanem a fényigénye is. Olyan helyre ültessük, ahol évezheti a napsütést, legalább napi 6 órában. A széltől azonban óvjuk, így szélárnyékos helyet válasszunk.

A bagolypille hernyói megrághatják a növényeket. Rendszeresen vizsgáljuk a paprikákat, és ha hernyót találunk, gyűjtsük össze és semmisítsük meg őket.

A paprika termesztés nálam:
A lakásban már cseperednek a palánták, ideje, hogy a talajt is előkészítsük. Márciusban (időjárástól függően) elkészítem az ágyásokat.  Az ágyásokat sűrűn megszóróm mustárral, gereblyével lazán bedolgozom, és belocsolom. Hagyom a mustárt, hogy kikeljen.

Mikor a palántázás ideje elérkezik, akkor sövényvágó ollóval, metszőollóval talajszint fölött visszavágom. A levágott növényt elterítem az ágyáson. Ültetőlapáttal elkészítem a gödröket és mehetnek a palánták a helyükre. A paprikát ugyanolyan mélyre ültetem, mint volt, mert nem szereti, ha mélyebbre kerül. A mustár megtette a dolgát, gyökereivel lazította a talajt, a zöld növényi rész talajtakarónak ott marad. Fűnyíráskor a fű kaszálékot a palánták köré szórom, amit rendszeresen pótolok. Ha van szalmánk, azt is terítek a talajra, mert a paprika szereti, ha nyirkos a földje. Tenyészidő alatt rendszeresen kapja a trágyalevet, ami lehet növényi trágyalé, vagy csirketrágya lé. (zöldtrágya, természetes trágyalé, csalán, komposzt tea)

A paprika magvetése, palántázása:
Magját éjszakára érdemes vízben előáztatni, hogy kissé megduzzadjanak. Márciustól kisebb edényekbe vessük, és a meleg ablakpárkányon hagyjuk kicsírázni 20-22 oC-on. A fiatal palántákat 4 hét után egyszer át kell ültetni, majd áprilistól szoktathatjuk a szabad levegőhöz. Csak a májusi fagyok után lehet szabadföldbe kiültetni.

A növényeket rendszeresen öntözzük, és a termések megjelenésekor trágyázzuk is. Nem igazán kedveli más növények társaságát, ezért a vegyeskultúrában is egymagába ültessük.

Termését késsel vagy ollóval vágjuk, ne tépjük, mert a hajtások eltörhetnek.

A paprika palántákat a levéltetvek tömegesen ellephetik, ha nem figyelünk oda. Ezért rendszeresen ellenőrizzük a növényeket. Ha kevés kártevőt észlelünk, kézzel is eltávolíthatjuk őket, egyszerűen ledörzsöljük a tetveket. Erősebb fertőzés esetén káliszappannal, Neemazallal permetezzük.

Száraz, vagy hűvösebb időben a paprika ledobja virágait. Míg a szárazság ellen talajtakarással és rendszeres öntözéssel védekezhetünk, a hűvös idő ellen legfeljebb fólia-alagút felállításával tudjuk védeni a növényeinket.

Terítsünk alá szalmát mulcsnak, így nyirkosan tarthatjuk a talajt. A trágyázására is oda kell figyelni. Ha lerúgja a termését, sok nitrogént kap, ha görcs, torz terméseket hoz, akkor kevés nitrogénhez jut.

Amikor lerúgja, ledobja a virágokat:
- túl hideg vagy meleg van. Nem szereti a hirtelen lehűlést, felmelegedést sem. 
- a növény jól fejlődik, csodálatos lombozata van, mégsem hoz virágot - túl sok nitrogént kap
- túl száraz a talaja: a nedvesség ingadozásra is reagálhat virág/termés ledobással
- a hideg vízzel történő öntözésre szintén reagálhat így.


Az érett termést minél előbb szedjük le, ne hagyjuk sokáig az anyanövényen. Fűszerpaprikáról részletesen.

Tippek:
- Ha a paprikapalánták pikírozását (tűzdelését) szeretnénk elkerülni, akkor olyan szaporítótálcába ültessük, ahová egyenként kell a beáztatott magokat ültetni. Így a legnagyobb biztonsággal, sérülésmentesen tudjuk a gyökérzettel együtt kiemelni a növényeket, és nagyobb cserépbe ültetni.
- Tartsunk kéznél fátyolfóliát, hogy egy hirtelen jött hidegtől meg tudjuk védeni a növényeket. Különböző méretben kaphatóak, és ha vigyázunk a fóliára, a következő szezonban is tudjuk használni. Érdemes beszerezni belőle, egy váratlan kora nyári lehűléskor jó szolgálatot tesz a paprikaágyásunkon.
- A paprika gyakori talajlazítást igényel, a talaj tömörödését, kérgesedését nehezen viseli. Ezért egy - egy alapos locsolás vagy eső után a talaját fel kell lazítani - vagy takarjuk a talaját szalmával, kaszálékkal, amit rendszeresen pótolunk.
- Trágyalét vagy tápoldatot mindig csak a nedves talajra öntözzük, különben megégeti a gyökereket. 
- Árnyékban csak nyúlik, és nehezen kötődik a termés. Kiültetéskor szélvédett, napsütéses helyet keressünk neki.
- Nagyon szereti a vizet, de nem tűri az árvizet. A túlzott locsolástól lerúgja a virágokat, és lepotyognak a termések is. Öntözni kis adagokban, és gyakran, majd megkapálni a talajt, hogy levegőt juttassunk a talajba.
- Ha netalán elöregedett palántát kényszerülünk kiültetni, ha nehezen indul a növény, szükség lehet az első kötődött termések eltávolítására.

Ha nem hoz bimbót:
A paprikatermesztés során szembesülhetünk azzal a problémával, hogy nem hoz bimbót. Milyen tényezők játszhatnak közre?

A bimbók hiányát okozhatja  a nitrogén túltáplálás,  a túl magas hőmérséklet, az erős hideg, szélsőséges időjárás - meleg nappal, erős lehűlés éjszaka, száraz talaj, öntözés hideg vízzel.

Ha több fajta paprikánk van, és saját magunk szedjük a magot, a különböző fajták közt nagyobb távolságot kalkuláljunk a keresztbeporzás miatt.

Tápanyag:

- Kiültetés után 2 héttel a kiterjedt gyökérzet kialakításához foszforra van szükség, illetve egyenletes, de kissé visszafogott öntözésre, hogy minél mélyebbre hatoljanak a gyökerek,

- az első kötések megjelenésekor szintén nitrogén tartalmú tápoldat,

- az első bogyók megjelenésekor már káliumban gazdag tápoldat, és folyamatos kalcium ellátás. Hogy a kalciumot fel tudja venni a talajból, egyenletes talajnedvességet kell biztosítanunk.

A helyes munkálatok sorrendje:

- szedés után öntözés,

- utána talajlazítás,

- ezt követően permetezés, a várakozási idők elmúltával (levéltetvek ellen)

- újra szedés.

- Ha tápoldatozás is esedékes, azt a szedés után és az öntözéskor célszerű elvégezni."

Így elsőre szerintem elegendő ennyi információ. Nekem az jött le, hogy kicsit több tápanyagra van szüksége a földnek, mint amit most adok neki. Szerintem elmegyek és egy kis csalántrágyát gyártok, hogy jobb és bőségesebb termést tudjak termeszteni a kertben. A leírásnak mindjárt teszem a folytatását.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása