szunyog.jpgVannak nyulaim, amikre van egy igen veszélyes rovar, a szúnyog. Van egy betegség, amelyet ezek a kis fullánkosok terjesztik. Már olvastam több olyan oldalt, ahol különböző esetekre különböző növények megoldást, vagy legalább is hatás enyhítést váltottak ki. Olyan oldalakra is találtam, ahol bogarak ellen lehet több-kevesebb sikerrel alkalmazni növényeket. Gondoltam, kicsit utána nézek, hogy szúnyogok ellen esetleg milyen növények lehetnek hatásosak.

Nagyon sok csapadék volt májusban, aminek eredménye a rengeteg szúnyog. Be kellene oltatnom a nyulakat, hogy ne legyenek betegek, de eddig nem volt és azon gondolkodom, esetleg valami riasztó növénnyel megvédem a nyulaimat a szúnyogok által terjesztett betegségtől. Ezért körbenéztem az interneten milyen növények taszítják a rovart.

Körömvirágok

E szeretetre méltó nem évelő növények, nem csak kiváló virágágyás és függesztett kosár növények, de nagyszerű munkát végeznek a szúnyogok és az egyéb kártevők elűzése terén. A körömvirágok a sárga, az arany és a piros különböző színeiben pompáznak. E rövid kompakt növények kiválóan ültethetők virágtartókba, függesztett kosarakba és virágágyásokba.

Gyöngymenta

A gyöngymenta egy évelő, az illatos mentával rokonságban álló gyógynövény. Leggyakrabban játékok kitömésére és macskák etetésére használják. Bár aromája a szomszédság összes macskáját a kertbe vonzhatja, de ugyanaz az illat az, ami távol tartja a szúnyogokat.

Citromfű

A citromfű kiváló szúnyogűző növény. E trópikus növény hat láb magasra nő. A citromfű olaj, melyet ebből a növényből nyernek ki a legtöbb, az üzletekben árult természetes rovarriasztó szer elsődleges adalékanyaga. Gyertya és mécses formájába önthető, melyet elégethetünk kertünkbe a szúnyogok távol tartása érdekében. Kiszárítva, illetve olaját párologtatva hasonló eredményt lehet elérni.

 

Levendula

A levendula az egyik legnépszerűbb rovarokat – például a kullancsokat, molyokat – és egereket távol tartó növény. A levendula egészen jól tűri a száraz feltételeket, ezért nem kell túl gyakran öntözni. Azonban fontos, hogy e gyógynövényeket olyan talajba kell ültetni, ahol a vízelvezetés jó. Csokrai szárítva és lelógatva ugyanolyan hatásosak a repülő rovarok ellen, mint az olaja a bőrre kenve.

Ageratum (bojtocska)

Az ageratum halványkék és fehér virágaival Kumarint termel, mely a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó szerek általánosan használt adalékanyaga. Kipárolgó hatóanyagai nemcsak a szúnyogokat, de a büdösbogarakat is elüldözik.

Macskamenta

Állítólag a cicák megőrülnek az illatától, de ennek bizonyítékát nem láttuk egyszer sem saját macskáinktól. Illatát viszont nem szeretik sem a vérszívók sem a kártevők, így bátran próbálkozhatunk ültetésével, mert a macskamenta azok közé a növények közé tartozik, amelyek még akkor is szépen fejlődnek, ha nem foglalkoznak velük.

Citrom balzsam

A citrom balzsam édeskés illatával nem csak tea és bor készítéshez kiváló alapanyag, de kiváló szúnyogűző szer és megakadályozza, hogy a szúnyogok a közelben lesben álljanak.

Fokhagyma

Az ősszel ültetett fokhagymáról köztudott, hogy elűzi a levéltetűt, a japánbogarakat, az őszibarack levélzsugorodást, az alma varasodást és a pókatkát. A legjobb hír az, hogy e növény sokféle talajtípusban megél. Azonban kedveli a nagyon napos és a jó vízelvezetéssel rendelkező területeket.

Rozmaring

E trópikus kerti gyógynövény olaja elriasztja a szúnyogokat. Emellett a rozmaring gyógynövényt főzéshez is használják. Azonban fontos észben tartani, hogy a rozmaring növények nem tudnak ellenállni a hideg időjárásnak. Jó időben nyugodtan kint lehet tartani egy cserépben, de télen be kell hozni a lakásba. A középkorban a férfiak és nők rozmaringágat helyeztek a párnájuk alá, hogy elriassza a démonokat, illetve a rossz álmokat. Ha őket nem is, de a rovarokat távol tartja. Zsíros hajra való sampont is készíthetünk belőle vagy dobjuk az újkrumpli mellé.

Vanilia levél

Az otthon termesztett szokásos növényeken és gyógynövényeke kívül létezik néhány vadnövény, melyek segíthetnek a szúnyogok elűzésében. A vanília levél egy északnyugaton és Japánban honos növény, ahol ezeket a növényeket szárított formában elhelyezik a lakóhelyek körül és a lakóhelyekben a szúnyogok távol tartása érdekében. E növényt bedörzsölhetjük bőrünkbe, frissen vagy szárított formában a szúnyogok elriasztása céljából. E növény meglepő módon árnyékos és nedves helyeken nő, ahol a legtöbb szúnyog is található.

Zsálya és üröm

A gyógynövényeknek e fajairól köztudott, hogy nagyon hatékony szúnyogriasztó növények. Használhatók aromás füstölőként, de közvetlenül a bőrre is felvihetők. A növényeknek e fajai főleg síkságokon, sivatagokban, hegyes térségekben és egyéb szárazabb helyeken fordulnak elő. Kiszárítva is ontja a szagát, és illóolajként is lehet párologtatni a rovarok ellen. Ez az a növény, amelyet a hangyák is messzire elkerülnek.

Kakassarkantyú

A kakassarkantyú apró ovális levelei zöld-fehér foltosak vagy bíborlilásak, és jellegzetes kámforillatot bocsájtanak ki magukból. Ezért nemcsak a szúnyogok, de a legyek és molylepkék is elkerülik a helyet, ahol nő.

Mezei mimóza

A mezei mimóza, népies és beszédes nevén a gilisztaűző varádics fűszeres és kámforos illatot áraszt, amitől irtóznak a rovarok. A porrá tört virágából főzött lé szétlocsolva az egeret is távol tartja. Nevéhez híven napjainkig gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Főként szárított virágból főzött teája tartalmazza a férgek, rovarok által nem kedvelt illóolajokat, gyantát és keserűanyagot. Mérgező hatása miatt háziszerként ma már nem ajánlott. A biokertészek elsősorban a hangyák távoltartására alkalmazzák. A szárított növény nemcsak az ágyásokból, de a tárolóhelyekről is elűzi a hangyákat és más rovarokat, így a molyokat is.

Citronella

A citronella egy póréhagymához hasonlító fűféle, a citromfű és a mentafélék rokona, így mindkét növény áldásos rovarűző tulajdonságait tartalmazza. A citronella olaja bőrre csepegtetve szintén hatásos.

Büdöske

A büdöske vagy bársonyvirág nevéhez hűen elhajtja a rovarokat. Az apró és leginkább élénksárga őszirózsaféle erős szaggal rendelkezik, citromillatú változata azonban kellemesebb.

Teafa

A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, amely jellegzetes friss, kámforos illatú. Ami kellemes nekünk, az  taszító a rovaroknak. Párologtatva nem csak a levegőt fertőtleníti, de a nem kívánatos szúnyogokat is távolabb tarthatjuk.

Kamilla

A kamillát a növények doktorának is nevezik. Ha kertünkben egy beteg növény mellé ültetjük, akkor annak állapota szemmel láthatóan javulni kezd. A kamilla tea gyógyhatásait sokan ismerjük, de azt talán kevesebben, hogy a rák gyógyításában is szerepet játszhat. A hasznos rovarokat csalogatja, a vérszívókat távol tartja.

A szúnyogriasztó növények közé tartoznak többek között az alábbiak:

Sugártalan székfű
Borsos menta
Szegfűszeg
Eukaliptusz
Csüngővirágú hagyma
Vadbergamot
Táskavirág
Comptonia peregrina
Cédrusfélék (Thuja spp.)

A szúnyogriasztó növényeket elültethetjük kertünkben, illetve teraszunkon. Továbbá a növény virágait ujjaink között összemorzsolhatjuk és az így előállított morzsalékkal bedörzsölhetjük ruháinkat, karjainkat és egyéb szúnyogtámadásnak kitett felületeinket. Kerüljük a száj és a szem környékét, és az egyéb érzékeny területeket.

Eléggé sok növényt találtam, és a végén már csak felsoroltam, nem írtam bővebbet. Alap esetben az erős illatú növények tűnnek hatásosnak. De ezek közül is több csak szárítva, vagy illóolaj formátumban. Próbaként elsőnek csak ládába ültetve teszem a nyulakhoz a növényeket, aztán majd szárítók is pár szárat. Veszteni valóm ilyen módon nincs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása