hagyma.jpgTöbb olyan témát elmentettem magamnak, amiről kéne írni, és ezek között találtam egy cikket, amelyben az van leírva, a hagyma milyen betegségekre, nyavalyákra jó, hogyan tudjuk magunkat vele gyógyítani. Azért is gondoltam, hogy ezt a cikket fogom most megosztani, mert a garázsban szépen zölddel a tavaly ősszel összeszedett hagyma, és amúgy is gondolkodtam, kellene zöldhagymának valót dugatni.

Bár nemrég a fiam a kiskertjébe dugatott a barátjával négy kisebb sort, de az már egy hónapja volt. Azokat lassan zöldhagymának lehetne szedni. Mire az leérik, akkor a most dugatott hagymák már megnőnének és akkor azt is lehetne enni.

Ami biztos, hogy idén nem igen szeretnék eltenni hagymát azok közül, amit felszedek. Hiába tartom meg, mert kicsi, ha jövőre eldugatom, akkor biztos felmagzik és nem fejesedik. Bár öltetnek ajánlották a hagyma virágának kitörését, de az nem olyan siker, mintha eleve fiatal dughagymát tennék a földbe. A másik, amit elhatároztam, ha lehet, akkor saját befogott hagymamagot vetek, ezért nem törtem ki az összes hagymavirágot, hanem hagyom felmagzani. Bár benne van az elfajzási esély, de úgy döntöttem, ami magot csak tudok befogok. Egyre többet hallani arról, mennyire egészségtelenek a magok, amiket vetünk, mert annyira kiteszik őket vegyszerezéseknek. Meg hozzák ezt a GMO témát is folyamatosan. Ezért eldöntöttem, amiből lehet magot fogok.

Persze annyira sok mindent nem tudok így megoldani. Tudok hagymamagot, paprika magot, paradicsom magot, uborka magot, cukkini magot, krumplit, zeller magot, rebarbara magot, kapor magot, saláta magot, babot fogni. Ezek közül a tök félék a cukkini és uborka mag kétesélyes, mert úgy tudom azok túl könnyen elfajzanak, vagyis nem örökítik tovább az eredeti tulajdonságokat. A többi talán. Sőt, a rebarbarát már felszárítottam és el is tettem magot. Jó sok lett, bár az pont nem kellett volna, mert elvileg az idei bokor jövőre is hozni fogja a szárakat. Bár eddig enni se ettem belőle.

Amúgy ezek közül a salátát, burgonyát, babot, hagymát, kaport, amúgy is szoktam minden évben befogni, vagyis nem fogok újat tenni. Sőt, volt idő, mikor a paprika magot befogtam pár évig. Aztán visszafajzott egészen az ős fajtához. Nem gondoltam volna, mert egy sárga lecsópaprika magját vetettem el következő évben és nagy zöld, édeskés paprika lett belőle, kicsit a kaliforniai paprikára hasonlító. Azt olvastam, hogy valami hasonló volt az ős paprika, amit behoztak Amerikából.

A cukkininél is volt már elfajzási esetem. Akkor a sárga cukkini magból lett zöld, de volt közte sárga is, vagyis tovább örökítette a saját színét is. Lehet, ha utána olvasok, akkor találok rá magyarázatot, de annyira most nem érdekel, majd jövőre meglátjuk, mit hoz a kert.

Visszatérve a hagymára, és annak jótékony hatásaira. Az általam kedvelt http://nepgyogyaszat.com oldalon találtam a hagymáról ezt a cikket:

"Kezeljük magunkat hagymával

Baktériumellenes hatását már Pasteur is leírta, orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a legerősebb baktériumölőnek. A népi gyógyászatban előszeretettel használják hurutos állapotok, légúti betegségek esetén. "Reggel éhgyomorra egy kis fej vöröshagymát egyen meg, tisztítja a tüdőt" - ezt tartja a néphit.
 
Külsőleg alkalmazva

-          A hagyma hatékony rovarcsípések, szemölcs, kelések, furunkulusok, égések és fülfájás ellen. A hagymát vágjuk fel, és egy-egy szeletet tegyünk a kezelendő felületre. Fülfájás esetén egy szelet hagymát ruhával erősítsünk a beteg fülre.

-          Megfázás megelőzésére és kezelésére éjszakára tegyünk egy szelet hagymát egy kis tányéron az ágy mellé, és így az illóolajat be tudjuk lélegezni. Esetleg kis szövetzsákba csomagolt friss hagymadarabkákat is magunk mellé tehetünk a fejtámaszra.

-          Vizelettartási zavarok esetére egy régi fűveskönyv azt javasolja, hogy egy-két hagymát vágjunk apróra, és tegyük a húgyhólyag és a belek fölé a hasra. A borogatást legkésőbb akkor távolítsuk el, amikor a bőr elkezd pirosodni.

-          Zúzódásoknál, rándulásoknál és izom- és ínhúzódásoknál a következő hagymaborogatás lehet a segítségünkre. Egy hagymát vágjunk apróra, egy kis vízzel és egy csipet sóval készítsünk belőle pépet, és tegyük a fájó területre. Ennek a keveréknek különösen jó fájdalomcsillapító hatása van.

-          Ízületfájdalmakra: szeleteljünk fel egy hagymát vékony szeletekre és helyezzük rá a fájó ízületre, majd tekerjük be egy darab csomagolófóliával, hagyjuk így állni míg a fájdalom megszűnik.

-          Magas láz esetében – szeleteljünk fel egy hagymát vékony szeletekre és helyezzük rá a beteg talpára, majd húzzunk rá egy zoknit. Lehúzza a lázat.

-          Orrvérzés esetében – vágjunk egy nagyobb szelet hagymát és helyezzük rá a nyaki ütőérre, pár perc múlva a vérzés meg fog állni.

-          Lábzárfekélyre – a hagyma nagyon hatékony terápia a nehezen gyógyuló lábszárfekély kezelésében. A kicsi reszelőn lereszelünk egy hagymát, majd összekeverjük 0,5 l hidegen sajtolt olivaolajjal. Szoba hőmérsékleten hagyjuk állni 3 napot, majd egy gézen keresztül átszűrjük és egy csavaros tetejű üvegbe tároljuk a jégszekrényben. Ezzel az olajjal kenegetjük 2-3-szor naponta a fekélyes területet.

Belső kezelésekre

-          Napi egy hagyma fogyasztása gyógyítja a fejfájást, fogfájást, fülfájást, megelőzi az influenzát és kezeli a szemgyulladásokat. Csökkenti az orrdugulást, illóolaja fellazítja a légutakat befedő nyákos anyagot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést, a rekedtséget, torok- és mandulagyulladást, sőt a tüdőgyulladást is

-          A hagymapor gyógyhatással van az inpotenciára és erős súlycsökkentő hatása miatt fogyókúrákban igen jó eredményeket lehet vele elérni.

Vizelethajtó hatású hagymabor

A nyers hagyma megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát, javítja az általános emésztést. Kiváló hatással bír hólyag- és vesegyulladás esetén, mivel azok kórokozóira is hat.

A hagymabor alkalmas a vizeletképző szervek átmosására és a felgyülemlett víz eltávolítására. Egy apróra vágott hagymát 10-14 napig hagyjunk 1 liter jó minőségű, fehérborban ázni. Ezután szűrjük le a bort, és a hagymadarabkákat lenvásznon passzírozzuk át. Ezt a levet adjuk a borhoz, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.

Napi 2-3 likőröspohárnyi mennyiség elősegíti a vizeletképzést, de köhögés és hörghurut esetén is hatásos.

Az antiödémás hatást fokozni lehet, ha a borhoz 2-3 evőkanálnyi rozmaringot adunk. Ettől erősebb íze lesz, de keringésjavító hatása által elősegíti a vizeletkiválasztást.

Hagymaszirup köhögés és hörghurut ellen

Egy apróra vágott hagymát 3 evőkanál mézzel és 1/8 liter vízzel keverjük össze. Ezt a keveréket melegítsük meg, amíg felforr, néhány órán át hagyjuk állni, majd passzírozzuk át. A szirupból naponta háromszor egy evőkanálnyit vegyünk be. Gyermekek is fogyaszthatják. Erősebb hatást érhetünk el, ha egy teáskanál tormát vagy kakukkfüvet is teszünk a keverékhez. Az előbbi, asztmások számára kiváló, a kakukkfű pedig segít felszakítani a köhögést.

Alkoholos hagymatinktúra

Intenzív hagymakúrát végezhetünk, ha a hatóanyagokat alkohollal vonjuk ki a gumóból. Egy friss hagymát vágjunk nagyon apróra, és öntsük fel 1/4 liter 70%-os alkohollal. 10-14 napig hagyjuk állni, öntsük le róla a levet, és a hagymadarabkákat passzírozzuk át. Ezután kávészűrőn átszűrhetjük a folyadékot, hogy a maradék hagymadarabkákat eltávolítsuk. Naponta 4 teáskanálnyit vízzel keverve vegyünk be.

Ennél olcsóbb, hatékonyabb és az egész szervezetre ható gyógy- és megelőzőszert másutt aligha találunk.

Birtalan Katalin-természetgyógyász"

Azt tudtam a hagyma sok mindenre jó. Viszont nem gondoltam ennyire sok mindenre, és mennyire sok módja van a hagyma gyógyszerré való alakításának. Nálunk még a hagymaleves játszott egyszer, de akkor azt mondtam kenje a hajára az, aki megfőzte. Lehet tévedtem ez ügyben? Mégis meg kellett volna akkor ennem?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása