fekete_ribiszke.jpgA kertemben volt pár bokor fekete ribiszke, amit még a szüleimtől hoztam, valamint pár tő, amit a déditől hoztam át. Egyik se váltotta be a várakozásokat. Sajnos, mindegyik vagy elfajzott, vagy eleve ennyire rossz fajták voltak, vagy egyszerűen csak a talaj nem megfelelő nekik.

Mind a kettőt úgy hoztam hozzám, hogy a földből kijött sarjakat választottam le az eredeti tőről. Mivel már oda is valószínűleg egy régebbi tőről kerültek sarjak, így már több generációval későbbi példányok vannak nálam. Ha hajlamos az elfajzásra, akkor biztos elfajzott. Annyira rosszul sikerültek, hogy minden bokron, amikor megjelennek a virágok, akkor a virágokból pár darab, de inkább csak egy bogyó marad meg mire beérik. Így nem éppen gazdaságos, és nem is annyira guszta. Ettől függetlenül a szüleimtől hozott tövet kiástam és egy olyan helyre (hátra a gyümölcsfák közé) ültettem, ahol nincs annyira útban, mint ahol eddig volt. Még tavasszal ültettem át, így nem igen voltam benne biztos, hogy már idén teremni fog, de majd meglátjuk, mert voltak rajta virágok.

Viszont addig is találtam egy leírást a fekete ribiszkéről a http://nepgyogyaszat.com oldalon, amit úgy gondoltam megosztok másokkal is, hátha kedvet kap más ehhez, az amúgy nagyon finom, gyümölcshöz:

"Fekete ribiszke

A fekete ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye, eurázsiai, síkvidéki faj. A Martonvásári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemen évek foglalkoznak a növény farmakológiai és kémiai vizsgálatával. A fekete ribiszke bizonyítottan kedvező fitoterápiás hatásai miatt fogyasztásra és termesztésre ajánlott.
 
A 18. századi Franciaországban népszerűségét jelezte, hogy hasmenés, ízületi problémák, köhögés tünetei ellen illetve sebkezelésre is használták. Miután védett növény, kizárólag a termesztett állományokat hasznosítják. Leginkább gyümölcséért termesztik. Ideális színező és aromaanyag valamint funkcionális étrendkiegészítő. Levelét kizárólag gyógyászati céllal hasznosítják

Mit tartalmaz?

A termés magas vitamin-,cukor- és savtartalma, kellemes aromája miatt népszerű. C-vitamin tartalma meghaladja a csipkebogyóét. A C-vitamin stabilitása az aszkorbin oxidáz enzim hiányával magyarázható. Ezért forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló. A beltartalmi értékek klíma- és fajtafüggők.

Mire alkalmazzák?

-          A nép gyógyászatban régóta alkalmazzák reumás és köszvényes panaszokra.

-          Vizelethajtó hatása van, de fogyasztják magas vérnyomásra is.

-          Tudományos állat- és humánkísérletek kimutatták érfal-lazító hatását.

-          Állatkísérletek bizonyították a terméskivonat érelmeszesedés csökkentő hatását.

-          Humán kísérletek mutatták ki a látás sötéthez való alkalmazkodásának fokozódását a terméskivonat fogyasztását követően.

-          További kísérletek bizonyították, hogy a terméskivonat csökkenti az influenza vírusok szaporodását és a fertőzött sejtekből való kiszabadulását.

-          Kimutatták, hogy a ribiszkekivonat a herpesz fertőzés korai szakaszában csökkenti a vírusok szaporodását, sőt az aciklovir és a terméskivonat hatása együttes alkalmazás esetén összeadódik.

-          Más kísérletekben bizonyos, főleg emésztőrendszeri tumorsejtek szaporodását gátolta a termés alkoholos kivonata.

-          Megállapították, hogy nemcsak a fekete ribiszke termésének polifenoljai, hanem összetett szénhidrátjai is ilyen hatással bírnak.

Fekete ribiszke levél gyógyhatásai

A levelet a népgyógyászat vizelethajtóként és vérnyomás csökkentőként használja. A levél eddig ismert aktív hatóanyagai a flavonoidok, amelyek virágzáskor és termésképződés idején fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben. További hatóanyagok előfordulását is valószínűsítik, amelyeket még nem sikerül eddig kimutatni. A levél és a levélrügy illóolaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát, fő komponense egy butánvegyület.

Állatkísérletek bizonyítják a levél alkoholos kivonatának gyulladás gátló és vizes kivonatának vérnyomás csökkentő hatását. Megállapították, hogy a levélből készült tea sikerrel használható a reumás tünetek enyhítésére, enyhe hipertenzióra illetve vízhajtásra. Állatkísérletekben kimutatták, hogy testsúly kilogrammonként 3 g levél hat hónapon keresztül történő fogyasztása sem toxikus hatású.

Fekete ribiszke mag gyógyhatásai

A mag zsírosolajában található telítetlen zsírosolajok közül a linolénsav tartalmon a legjelentősebb. Legújabban a magban idővel megjelenő antocianin kondenzátumokat is kimutattak. Hasonló vegyületeket csak a vörösborban találtak ezelőtt. Ennek nem csak az anticoaninstabilitás növelésében van szerepe, hanem a színanyagok stabilizálásában, amit természetazonos fenolok hozzáadásával az élelmiszeriparban lehet sikerrel alkalmazni. A magból ciánszármazékokat is kimutattak, amelyek élettani szerepe még tisztázatlan.

A magkivonat gyulladásgátló hatását kísérletek bizonyítják. A ribiszke magolaj belsőleg történő (orális) alkalmazása esetén az ízületi fájdalom és a merevség is csökken. Állatkísérletekben a magolaj vérnyomáscsökkentő hatású. Humán kísérletekben csökkent a vér koleszterin szintje. Ezért Felvetődik a halolaj alternatívájaként való alkalmazás lehetősége. Kimutatták, hogy a mag savas kivonatából nyert összetett szénhidrátok a gyomorfekélyt okozó Helicobacter gyomorfalhoz való kötődését gátolják."

Szóval a fekete ribiszke is nagyon sok természetes hatóanyaggal rendelkezik. Lehet, hogy azt az egy bokrot meghagyom, hátha a helyváltoztatás jót tesz neki.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása