Metszés.jpgElmúlt végre a semmittevős tél, újra meg lehet indulni az udvarra megkezdeni a tavaszi munkák előkészítését. Ilyenkor nagyon nem tudok mit kezdeni, csak a metszhető fák, bokrokat metszem, takarítok, tervezem a következő évet.

Metszést mindig az első udvarban szoktam megkezdeni. Végre vegetálnak a bokrok, vissza lehet őket vágni. Igazából nem tudom hogyan kell metszeni őket, általában a praktikusság alapján szoktam visszavágni őket. Az orgonát úgy, hogy ne legyen túl sűrű a közepe, és el lehessen mellette férni a fűnyíróval. A többi virágos bokrot pedig jó egy méter magasságig szoktam visszavágni. Miután a bokrokat visszavágom, utána jól összekötöm a bokrot, hogy lehetőleg ne terpeszkedjenek el nagyon, körbe lehessen menni mellette fűnyíróval.

Van mályvacserjéből egy kisebb sövény, amely a villanyórától megy a ház sarka felé. Két fajta szín van benne: fehér és lilás-kék. Minden évben visszavágom az új hajtásokat az első-második rügyig. Így nagyon lassan nő, de jó erős lesz a sövény. Nyár második felében kezd virágozni, és ekkor akkora súly rakódik a hajtásokra, hogy szinte vízszintes irányba kezd nőni a vessző. Ezért is kell visszavágni alaposan. Az a terv, hogy 1,5 magasságig besűrítem, és ez fogja elválasztani a "virágos" kertünket a kutyák elől. Ha egyszer tényleg rendbe lesz téve a virágos kert, akkor egy kis ajtóval a kutyákat ki is tudom zárni.

Nem csak a bokrok lettek visszametszve, hanem van az udvarban három, egyre nagyobb, pampafű csomó. Mikor ősszel kezdi a virágos kalászt növeszteni, akkor csak a csomó alját kötöm össze, mert a kutya abba szokott dörgölödni és letöri a leveleket. Az persze az egész udvarban szét fog szállni. Annál pedig nincs rosszabb, mikor egyesével kell az udvarban rohangálni a pampafű levelei után.

Ami még most a tervezési időszakban foglalkoztat, hogy vetek pár zeller magot. Aztán, ha kikelt, akkor majd szépen kiültetem a kertbe, amikor elérte a megfelelő magasságot. Valamint lassan át kellene gondolni, a palánta nevelést. Hogyan és mit? Ezek foglalkoztatnak egyelőre.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása