viragok.jpgVégre megindult áprilisban a munka a kertben, kezdenek a kezdeti vetések, ültetések mutatni az eredményeket. Itt is, ott is már ibújtak a magok, hagymák. Ilyenkor nagyon fontos, hogy meginduló életet megfelelően védjük, tápláljuk, mert most tudjuk jól megalapozni az egész évi szép eredmény a virágoskertben. Ha most kiszárad, elgazosodik a virágágyás, akkor itt szinte be is fejezhetjük az évet a virágok kapcsán. De lássuk, hogy virágok terén miket is kell majd tennünk, hogy mégse így legyen, hanem szép, egészséges kertünk legyen, amelyre öröm legyen ránézni.

Az egyik legfontosabb feladatunk a májusi fagyok elmúltával, el kell szórni az összes maradék magot, amelyek azt várták itt legyen a végleges tavasz, eltűnjön a tél utolsó lehellete a májusi fagyokkal. Szórjuk el ami még van az idei egynyári magjainkat, mert különben nem lesz idejük virágot bontani. Ilyenek a körömvirágok, pillangóvirágok, napraforgók és a szívárvány minden színében ponpázó összes többi.

Szintén a fagyokat megvárva a még a kamrákban, pincékben, spájzokban elvermelt hidegekre érzékeny gumókat, hagymákat el tudjuk dugni főldbe. Ilyenek a dáliák, kanna virágok. Jó meleg, nedves földbe tegyük őket és várjuk a csodás megújulásukat, amelyet a színponpás virágaikkal fogják meghálálni nekünk a törödést.

Ahogy a lucernánál is írtam, a fűre, gyepre ugyanaz érvényes. A kicsit megkopott, foltos gyepet, pázsitot újra lehet szórni, és a májusi aranyat érő esővel megfiatalodik, újra dús lesz. De iparkodni kell, mert a nyári gazok nehogy megelőzzék a magokat. Amire nagyon figyelni kell, nem szabad, ha kikelt a mag, hogy kiszáradjon a föld, mert akkor elhal a mag, és nem sok értelme volt sok pénzt költeni a magokra. Ha nekikezdünk, akkor figyeljünk oda.

Itt a tavasz, és ez nem csak a földben élő növényekre, virágokra igaz, hanem a kerti tavakba is szép lassan bele lehet telepíteni a kívánt növényeket, át lehet ültetni azokat, ki lehet a tavat takarítani, ha eddig nem tettük meg. Ne csak a kertünk, virágaink legyenek szépek, hanem a tavunk. Nem csak nekünk teszünk jót, hanem a tavacskánkban élő halakkal is.

A tavasz nem csak a vetésről, ültetésről szól a virágoskertben, hanem ilyenkor lehet még a kertészetekben megvett földlabdás bokrok, cserjék, díszfákat is a megálmodott helyükre helyezni. De nem csak a virágos növényeket, hanem a tűlevelűeket és örökzöldeket is elhelyezhetjük a földbe. Még május talán az árpilis után a legjobb tavaszi időszak, amikor kisebb kockázattal tudunk telepíteni, építeni a kertben. Nem mintha nem lehetne később is ezt megtenni, de most jobb százalékkal erednek a tavaszi nedvkeringés beindulásakor.

Sajnos, már túl vagyunk a korai hagymás virágaink virágzásán, de nem szabad már most kikapkodni a hagymákat a földből. Meg kell várni, amíg a levelek, szárak, virágok vissza nem száradnak teljesen. Esetleg a végső száradás előtt ki lehet termelni a hagymákat és egy száraz helyre kiterítve megvárhatjuk a végső száradást, ha esetleg a visszaszáradással nem bírjuk kivárni meg a földben, vagy valami mást szeretnénk vetni ültetni a helyére. Például egynyári növénykéket. Mindeképpen kell a száradás a hagymáknak, mert ezzel alapozzuk meg a következő év hagymás virágainkat. Ha nem megfelelően készül fel a hagyma a téli pihenésre, akkor tönkre mehet, nem hoz virágot.

A jó kertész egyik szeme a kerten van, a másikat az időjáráson tartja. Mindig nagyon figyelni kell milyen időjárás következik a következő napokban. Ezzel több olyan meglepetést is megúszhat, amellyel elveszthetünk pár díszes egyedet a virágaink közül. És mivel a tavasz a változékonyságáról híres általában, ezért most még jobban kell figyelni az időjárást. Bármikor jöhet egy kis talaj menti fagy. De most már talán május eleje után minden érzékeny virágládás és kertbe beültetős növény kikerülhet a téli helyéről. Ilyenek a muskátlik, leanderek. Most kell még, amíg éledeznek a szükséges átültetéseket, elhalt és nem kívánt szárakat visszavágni, valamint egy hatalmas tápanyag pótlással beindítani az idei szezonukat.

Május végén a reggeli lehülések egyre kisebb sokkot, megfázást tud azoknál a növények okozni, amelyek erre a hűvösebb időre érzékenyek. Ezért már az esetleg az udvaron, teraszon nyaraló szobanövények is kikerülhetnek a megfelelő helyükre. Aztán lehet őket locsolni, tápoldatozni. Természetesen, ha az időjósok olyan időt progosztizálnak, akkor ne szégyeljük visszavinni őket biztonságosabb, melegebb helyre. Ha erre lusták vagyunk, akkor pedig megfelelő védelemmel óvni őket. Mondjuk fóliával, könnyebb pokroccal, takaróval betakarni.

Májusban tudjuk még korrigálni a koratavaszi metszést. Meg tudjuk nézni, mely növényeknél jött össze kisebb fagyás. Ezeket lehet korrigálni, levágni, hogy ne rondítsa az összhatást. A rózsáknál is ilyenkor derül ki, az élőnek vélt szárak tényleg élők e. Ne sajnáljuk visszavágni ezeket a részeket, mert nem csak rondák, hanem ezekben a részekben feltőzések, krtevők bújhatnak el, amelyek később nagyobb károkat tudnak okozni. 

Virágos, szép kertet kívánok mindenkinek!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása