vegyeskultura.jpgBár már elmúlt a május eleje, de azért mindig van olyan teendő, amit május végéig bármikor el lehet, el kell végezni a kertben, az eddigi és ezutáni munkák gyümölcsének érdekében, hogy a lehető legtöbb segítséget kapjon a bőséges termés reményében. Hú de hosszú és tudományos mondat lett. A lényeg a lényeg, ezeket kell a kertben tenni májusban, ha már végre megjavult az időjárás, és nem azon kell görcsölni éjjel, hogy csak ne legyenek éjszakai fagyok.

1, Metszés

Lezajlottak a tavaszi fagyok, a fagyra érzékeny növényeket még itt az idő, hogy megmetsszük. Mindenképpen azon növényeket, amelyek metszés nélkül nem hoznak új hajtásokat, virágokat, terméseket, azokat mindenképpen metsszük meg. Ilyen például a rózsa. Bár hoz hajtást, levelet, virágot, de sokkal gyengébb minőségben. Ezt minél előbb végezzük el, mert annál előbb kezd növekedni. Ebben az időszakban nőnek leggyorsabban és legerősebben a növények.

2, Ültetés, gondozás

A kora tavasz hírnökei lassan mind elvirágoznak, kezdenek fonnyadni, száradni. Ezen elszáradt leveleket el kell távolítani, majd, mikor a hagymák nyugalmi állapotba kerülnek, érdemes kiásni, száraz, hűvös helyen pihentetni ezeknek a gumókat. Ilyenek a tulipánok, nárciszok.

3, Öntözés

Bár tavasz van és ilyenkor esik elég csapadék, de azért vannak olyan hetek már májusban is, amikor tényleg minden csepp aranyat ér. Locsolni pedig, ahogyan már többször írtam, kell. És nem csak kell, hanem megfelelően kell. Lehetőleg a hajnali órákban, vagy pedig késő délután, estefelé, nehogy megégessük a palántákat, valamint a földre locsolt víz ne párologjon el hamar, hanem a növénynek is jusson belőle.

4, Védekezés

Itt a tavasz, itt a gyümölcsfák, bokrok virágzási időszaka. Már korábban meg lettek permetezve a gyümölcsösök lemosó permetlével, de most meg kell kezdeni a védekezést a kártevőkkel szemben a bevált permetlével. Igyekezzünk a lehető legkevésbé kártékony anyagot használni. Figyeljünk a beporzásért felelős bogarakra, méhekre. Viszont a tavaly, vagy azelőtt bevált módszereket nyugodtan alkalmazhatjuk idén is. Amire idén nagyon oda kell figyelni az a monília. Nagyon alattomos, és leginkább megelőzni kell, ha olyan az időjárás.

Szintén a védekezést segíti, ha eléggé szellősen ültetünk, vetünk a kertbe, mert így a levegővel a gyümölcsösből kiszellőzik minden baci. A zöldségesbe pedig az idén már írt vegyes kultúráknál olvasott tudást is felhasználhatjuk. Vannak olyan növények, amelyek együtt ültetve, vetve igen jól védik egymást, esetleg egymás kártevőit elriasztják. Ha már vetés, akkor a vetésforgóra is igen érdemes odafigyelni, lehetőleg ugyanazt három éven belül ne ültessük ugyanarra a helyre, mert előző évekből a kártevők elvermelhették magukat a földbe, és esetleg tavasszal előbújhatnak.

5, Tápanyag bevitel

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a folyamatos trágyázás, tápanyag bevitel mindig szükséges nagyon fontos a földbe. A rendszeres, körültekintő táplálást a föld mindig megköszöni bő terméssel. Arra mindenképpen oda kell figyelni, hogy milyen növény után milyen növényt vetünk vagy adott évben, vagy a következőkben. Minden növénynek meg van mely tápanyagokat szívja fel a talajból. Tehát, ha nitrogénban gazdag földbe olyan növényt ültetünk, vetünk, amelyik igényli a sok nitrogént, akkor a következő évben ha nem pótoljuk, akkor kevés lesz belőle. Oda ne nitrogénigényes növényt telepítsünk. Valamint meg vannak azok a növények, hogy adott típusú földbe melyek valók. Vannak, amelyek nem szeretik a jól feltrágyázott földet.

Mivel az idei évben már tilos lesz az avar és zöldhulladék égetés kertes házaknál égetése, ezért nagyon megnő a komposztálás szerepe. Főleg a helyes komposztálás fontos, hogy a zöldhulladékból megfelelő minőségű trágyához jussunk. A profik még a keletkezett trágya összetételét is jól kielemzik, amelyből megtudni, hogy milyen növénynek megfelelő az adott tápanyag mennyiség. Ha nem rendelkezünk jó minőségű szerves trágyával, akkor természetesen a cél érdekében lehet műtrágyát is alkalmazni, de mindig is azt mondok, hogy nincs jobb egy jó komposztált vagy állati ganyéból készült trágyánál.

6, Levegőztetés, napozás

Itt a jó idő, a lehető legtöbbet kell levegőzni. Nem csak nekünk, hanem a növényeknek. A szobanövényeket akár egész nyárra, de jobb időkben egy-egy délelőttre, délutánra ki lehet vinni a szabadba. Ilyenkor ha nincs túl meleg, akkor egy kis vízpermettel le lehet mosni a növényre rakódott sok-sok port, esetleg egy vödörbe kis vízbe az egész cserepet berakva a föld vízkészletét pótolni. Viszont arra nagyon vigyázni kell, hogy a napot nem bíró, azt nem megszokó növényeket ne hagyjuk a napon, mert meg fognak égni. Ilyenkor nagyon sokat ér egy árnyékos féltető, vagy egy terasz. Itt akár egész őszig el tudnak lenni a lakáshoz szokott szobanövények.

Az előbb szó volt a trágyázásról, tápanyag pótlásról, ezért érdemes vagy átültetni minél előbb, vagy jól betápoldatozni. Természetesen arra figyelni kell, hogy sok tápoldat se jó, mert akár ki is tudja égetni a növényt, és ahelyett, hogy szebb, egészségesebb lenne, helyette meghall.

7, Fűnyírás

Bevallom őszintén a legjobban a tavaszban a levágott fű után maradt pázsitszerű terület képe tetszik nekem és a feleségemnek a legjobban. Főleg, hogy idővel a vágott fű besűrűsödik, elterül a kopasz területeken, valamint ahol nincs fű, ott más növények növik be. Az eredmény nyár végére a szinte egybefüggő zöld gyep. Persze egész évben a kiszáradástól meg kell óvni, ha kell locsolni kell. Valamint lehetőséghez mérten rendszeresen legalább hetente-két hetente vágni kell. Attól függően, mennyire nő. Most nagyon nő. Ezzel kapcsolatos megemlíteni, hogy a fűnyíró késének élére nagyon oda kell figyelni, ha kell el kell vinni megéleztetni, mert ha nem éles pengével vágjuk, akkor tépi, szakítja a füvet és az nem annyira jó neki, nem néz ki az eredmény olyan szépen.

8, Palántázás, kiültetés, vetés

Utoljára hagytam, és talán az első helyre kellett volna tennem a tavasz lényegét tekintve. Itt van az az időszak, amikor a kert földjét a még el nem vetett magokkal, palántákkal be kell népesíteni, hogy minél több és szebb termésünk legyen. Már tavaszt megelőzően át kellett gondolni, meg kellett tervezni mit hova fogunk vetni, ültetni. Mi az, amit magról, mi az amit palántáról fogunk termeszteni. Bár nem raktam fel képet róluk, de idén nagyon sok palántát neveltem fel. A paradicsomok (7-8 fajta) még csak 10-15 centisek, míg a paprikák közül volt, amelyiket már ki kellett ültetnem, mert 20 centinél hosszabb szára lett.

Most vagyok ott, hogy elkezdjek palántát nevelni a sütőtök és uborka magokból, vagy mehetnek azok is a helyükre egyből a földbe. Valószínűleg ez utóbbi lesz. Már csak a helyüket kell előkészíteni. Viszont ahogy eddig, és ahogy eddig is beszéltem róla, jól figyeljük meg minden mag tasakját, mit hogyan kell vetni, vagy esetleg abból palántát nevelni. Nem mindegy, hogy a paprika magot 3-4 vagy 10-15 centire teszem földbe. Általános szabályként leírhatom, minden magot olyan mélyre kell vetnünk, hogy felette 2-3-szor annyi föld legyen, mint a mag nagysága.

Most vagyunk ott, hogy május végére a kert teljes területét be kell telepíteni, mert utána már csak a termés betakarítása, másodvetések földbe juttatása lesz. Érdemes már erre a másodvetésre is felkészülni.

9, Ritkítás

Van még egy fontos feladat, amelyről szót kell ejteni. Ez pedig a ritkítás, gyümölcs, vessző csökkentése, válogatása. Sajnos, minden évben saját magamon tapasztalom, hogy a túlzottan sok gyümölcs darabra jó, de minőségileg nagyon rossz. A gyerekek a boltba kapható szép állagú gyümölcsökhöz hasonlókat hajlandóak csak megenni a kertből. Ezért inkább kevesebb gyümölcsöt kellene preferálni, mert akkor szebbek lesznek. Viszont minden évben egy-két gyümölcsnél ellenállok a logikus érvnek, és nem ritkítom meg a termést, pedig kellene.

Május végére általában a bokros gyümölcsöknél kinő az összes hajtás, látni milyen lesz a bokor, mennyi gyümölcs fog teremni rajta. Minden gyümölcsnek viszont meg van, mennyit tud egészségesen felnevelni. Ha minden adott, akkor közel hasonló gyümölcs mennyiséget hagyhatunk a bokron. Ha viszont nem tudjuk a szükséges feltételeket maradéktalanul biztosítani, akkor ennek csak töredékét érdemes nevelni, mert nagyon a minőség rovására megy. Május végén már a szőlő vesszőinek válogatását is meg kell ejteni, mert minél később fogunk bele, annál több energiát fog az amúgy is kidobásra kerülő növényekre fordítani, annál kevesebb marad a hasznos gyümölcsre.

Természetesen nem csak gyümölcsök, hanem a zöldségek esetén is nagyon fontos a ritkítás. Mindegyik növénynek meg van a helyigénye. Ezért nagyon fontos, hogy a kifejlett növényeknek megfelelően állítsuk be a térközöket. Ebben segítenek a zacskók, amelyekben a magok voltak. Érdemes a magos zacskók eltevése. Nem csak s szükséges információk miatt, hanem azért is, mert később vissza tudjuk azonosítani, mely növények vetése érte meg a kertünkben. Így tudjuk kiválogatni, mely növényeket érdemes vetni a kertünkbe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása