darazs.jpgMint legutóbbi bejegyzésemben a most is a darázsról osztanék meg pár hasznos információt, amelyet a olvastam az interneten. Érdekelt az, hogy miképpen tudnék végleg, vagy minél előbb megszabadulni tőlük. Nagyon jól össze van szedve a http://gazigazito.hu oldalon ebben a témában minden.

"Kártevő!!!    Kártevő???
Cukros vagy mézes vizet ne tegyünk ki, mert az a méheket is odacsalja. A teljes kipusztításuk előtt azonban vegyük figyelembe, hogy a lárváit rovarokkal táplálja, ezért hasznos is. Ha elférünk mellettük, ne pusztítsuk. Ha a fészkét általunk is használt helyre építi, a lent leírt módon védekezzünk. 

A darazsak

Néhány centiméteres, sárga-fekete csíkokkal mintázott rovarok, melyek nyugalomban szárnyaikat hosszában összehajtva tartják a test két oldalán. Fullánkjuk és mérgük van, közeli rokonai a méheknek. Fészkeiket faodvakban, földi lyukakban, vagy akár épületekben (pl. padláson) építik. A nőstények, melyek képesek a reprodukcióra, a szaporodási időszak végén bújnak ki a sejtekből.

Életmódjuk

A kolóniában egy királynő és sok (akár több ezer) dolgozó él. Közvetlen környezetünkben leggyakrabban a kecskedarázzsal találkozunk. A darázscsalád igen mozgalmas életet él napközben, de szürkületkor behúzódnak a fészekbe, s ott éjszakáznak. Az embert is megtámadhatják, mivel veszélyeztetve érzik magukat általa. Ha megpróbáljuk elhajtani, hadonászunk, csak rontunk a helyzeten. A legveszélyesebb hazai rovarfaj a lódarázs (Vespa crabro), fészkének megbolygatására a kolónia életveszélyes támadással reagál.

Nem minden darázs él társadalomban. Vannak ugyanis magányos darazsak. Ők termetre kisebbek, mint közösségi társaik, és fészküket elsősorban növények száraiba építik ki. A kialakított fészekbe megbénított rovarokat hordanak, és ezekre petéznek rá. A később kikelő lárvák ezekből táplálkoznak.

Szaporodásuk

Tavasszal felébrednek és elkezdik a fészeképítést. Ezek lehetnek 10 – 80 cm nagyságúak, s egy-egy fészekben több ezer darázs is tartózkodhat. A fészkek sejtek sorozatából állnak és mindegyik sejt egy petét kap az új királynőtől. A lárvák másfél hónap alatt nőnek munkára, harcra kész dolgozókká, nagyjából július hónapra. A darazsak több utód generációt hoznak a világra a telep élete alatt, mivel egyre nagyobb és nagyobb a dolgozó nőstények száma. A dolgozók növelik a fészek nagyságát, újabb sejteket adnak hozzá, etetik a lárvákat.

Darázscsípés-szúrás

A darázs fullánkját nemcsak más rovarok testéből, hanem az emlősök és az ember bőréből is sérülés nélkül vissza tudja rántani. Mivel a potroh a torhoz rendkívül mozgékonyan ízesül, a darázs minden irányban hathatósan használja fegyverét. Ingerlékenyek, fullánkjukat főleg veszély esetén, gyakran nemcsak végszükségben használják.

A darazsak csípésükkel, fullánkjukon keresztül juttatják a méreganyagot áldozatukba, így az emberekbe is. A csípés során bejutott méreganyag bekerül a kötőszövetbe, mely gyulladást okoz. A darázscsípés helye megduzzad, fájdalommal, viszketéssel párosul. Amennyiben a rosszullét jele mutatkozik azonnal forduljunk orvoshoz. A darázscsípés egyes emberekre nézve igen veszélyes, van akinél olyan allergiás következményekkel jár, ahol csak az orvosi segítség mentheti meg a pácienst. Különösen veszélyes a szemen vagy nyakon ért darázscsípés.
Ha valakit darázs csíp meg, akkor is érdeklődjön a környéken ügyeletes orvos elérhetőségéről, ha úgy érzi, nincs baja. A rosszullét ugyanis percek alatt elérheti.

Védekezés

A darázs elterjedésének aktív megelőzésre legalkalmasabb időszak a tavasz. Akkor jelenik meg a darázs, és amennyiben befogjuk az első néhány példányt, és ha a királynő is köztük van, akkor nem fognak szaporodni, nem jön létre a kolónia. Kiskereskedelmi forgalomban kaphatók rovarcsapdák, azokat lehet használni darázs ellen is.

Érdemes az élelmiszereket takarással védeni, különösen az édes dolgokat, gyümölcsöket kedveli. Ha nem hozzáférhetőek a kedvencei, akkor nem lesz számottevő darázs jelenlét.

Különösen gyümölcs- és szőlőérés idején mutatkoznak, s közben nagyokat lakmároznak a mézédes termésből. Biztosak lehetünk benne, hogy amit megrágnak, az érett, noha efféle előkóstolás nélkül is meg lehet állapítani a teljes érettséget.

Bár veszedelmes szúrórovarok hírében állnak, a fészküktől távol soha nem kezdeményeznek támadást, legföljebb védekezésből szúrnak. (Fészkük közelében viszont valóban nem tanácsos tartózkodni, mert ott könnyen támadnak.) Fontos, hogy darazsakat észlelve őrizzük meg a higgadtságunkat, mert a pánikos kapkodás eleve támadásra ingerlően hat a rovarokra. Kétségtelen, hogy dézsmálásukkal valamelyes kárt okoznak, tudni kell azonban, hogy hasznos rovarpusztítók, kerti növényeink ellenségei közül sokat megsemmisítenek.

Az igazi védekezés a darázsfészkek felkutatása és megsemmisítése lenne, de ennek elvégzése csak az esti órákban ajánlható, amikor a rovarok már nyugalomra tértek. Nappal a darazsak fejlett jelrendszerükkel pillanatok alatt jelzik a kolóniát fenyegető veszélyt, és a tömegével visszaérkező egyedek támadólag lépnek fel, szúrásuk nagyon súlyos következményekkel járhat.

Napnyugta után már behúzódnak a faodvakban, sufnikban, farakásokban, kamrák polcai alatt, falrepedésekben vagy a talajban lévő fészkeikbe, ahol forró vízzel, füstöléssel, végső esetben rovarölő szeres fecskendezéssel elpusztíthatók. Legjobb a fészkeket is megsemmisíteni, a következő nemzedéket jelentő petékkel és lárvákkal együtt.  

Csapda

Házilag is készíthető darázscsapda, amelyekből a veszélyeztetett gyümölcsfákra, szőlőtőkékre akár több is kiakasztható. Szűk nyakú üvegeket félig megtöltünk állott sörrel, édes cefrével vagy erjedő limonádéval, amelyhez kevés rovarölő szert is adunk. Ebbe berepülnek a darazsak, s ott is maradnak. Néhány tőke esetén az is elég lehet, ha az érő fürtöket tüllzacskókba húzzák, hogy levegőzhessen, de a darazsak ne férjenek hozzá. Másik megoldás, hogy a tőkékre érés előtt sűrűbb hálót terítenek, ami a madár- és darázskárt jelentősen mérsékli.

A darázscsípés:
(forrás: drinfo.hu)

Pontosítsunk: a darázs (és a méh) nem csíp, hanem szúr! Főleg akkor, ha zavarjuk, kergetjük őket, ha úgy érzik, hogy veszély fenyegeti őket. Ezért az elsődleges védekezés, ha darázs kering a fejünk, a kezünk körül, hogy nem hadonászunk, csapkodunk, hanem nyugodtan megvárjuk, amíg továbbáll! A nálunk leggyakoribb német darázs nappal, meleg időben a legélénkebb és az erős illatokra érzékeny.

Falánk jószág

Roppant falánk: még a reggeliző tányérról is elcseni a morzsákat, a kis sajt vagy parizer darabkákat. A kertben jelentős kárt okoz azzal, hogy a sérült gyümölcsök levét kiszívja, sőt a szőlő bogyójának a héját átrágja és a bogyó cukros levét elfogyasztja. Védekezni lehet ellenük a szőlőfürtök bezacskózásával, de jelentékenyen csökkenthető az általuk okozott kár mértéke azzal, ha a vadászterületükön friss vízzel megtöltött itató edényeket helyezünk el. Rovarölő szerrel ne védekezzünk ellenük, mert akkor a gyümölcs is fogyasztásra alkalmatlanná válik.
A szúrás veszélyes lehet. A darázsszúrás azonnali, fájdalmas bőrduzzadást idéz elő; ezt ecettel, petrezselyem zöldjével mérsékelhetjük és általában egy-két nap alatt felszívódik. Igen veszélyes azonban, ha a szúrás nyálkahártyát (pl. az orr belsejét, nyelvet, szemet) ér; ilyen esetben a beteget minél gyorsabban orvosra kell bízni. Hasonló a helyzet a darázsszúrásra allergiás személyek esetében is.

Családja van

A darazsak családokban élnek; a fészküket rendszerint a kert földjében építik ki, de gyakran készítenek korhadt fákról lerágott cellulózból fészket a kerti házak ablakkeretén, spalettáján és más védett helyen (olykor még a kapu zárjában is). A fészek sejtjeibe a királynő rakja le a tojásait. A telet csak a királynő és a tojások élik túl, ezért a fészkeket télen lehet veszélytelenül, de azért óvatosan eltávolítani. Nyáron a fészkeket csak előzetes, rovarölő szerrel történt bepermetezés után ajánlatos megsemmisíteni.

Allergiás reakciók - darázscsípés
(forrás: kemma.hu)

Utánajártunk, honnan lehet tudni, hogy allergiások vagyunk-e a csípésre. Dr. Dallos István háziorvostól megtudtuk, az első csípés még nem okoz halálos tüneteket.

Az elsőnél viszont kialakulhatnak olyan tünetek, amelyek allergiára utalnak. Ilyen, ha a csípés helyén kívül is megjelenik bőrpír vagy duzzanat, vagy ha nagyon nagy felületen alakul ki az elváltozás. Vagyis egy körülbelül tenyérnyi duzzanat, pirosság normális, attól még nem kell megijedni – mondta dr. Dallos István, aki felhívta a figyelmet arra, ha a normáltól eltérő tünetek jelentkeznek mindenképpen forduljunk háziorvoshoz vagy ügyelethez.
 
Ilyenkor az orvos beadja az első csípéskor szükséges injekciót, és elküldi a pácienst allergiavizsgálatra. Mert nem feltétlenül magára a darázscsípésre allergiás az ember, hanem előfordulhat, hogy a csípéssel bejuttatott permetszerre – tudtuk meg a háziorvostól. Ha valakiről bebizonyosodik, valóban a darázscsípésre allergiás, akkor felírják neki az ellenszert, amelyet folyamatosan magánál kell hordania.
 
Kétféle formában kaphatja a szérumot. Az egyiknél teljesen előkészített, felszívott injekciót kapja az érintett, a másiknál külön a szérumot, a fecskendőt és a tűt. Ennél az allergiást megtanítjuk a fecskendő használatára – mondta Dallos István. Aki megkapja az allergia elleni szert, annak élete végéig tavasztól őszig hordania kell.
 
A darázscsípés-allergia nem múlik el. Sőt, csípésenként súlyosabbak a reakciók. Ezért, ha csípés ér egy allergiást, azonnal be kell adni az ellenszert. Erre van ideje. Utána rögtön mentőt kell hívni, és elmondani, allergiást csípett meg a darázs, és megkapta az ellenszérumot. Ilyenkor azonnal indul a rohammentő. A megcsípett embernek infúziót kötnek be, és megfigyelésre beszállítják a kórházba. Egyet tudni kell, a darázscsípés-allergia ellen a kalcium nem hatásos. Csak a felírt injekció – mondta a háziorvos.

Rovarcsípés/szúrás esetén:
(forrás: allergiaambulancia.hu)

A mentők telefonszáma 104
Enyhébb esetben: bőrpír, duzzanat, fájdalom, esetleg kiütés a csípés körüli terület megduzzad, a bőr, tapintásra, fájdalmas, meleg lesz.
Súlyosabb esetben: bőrön kiütések, szövetduzzanat, nem szűnő, fájdalom a csípés helyén, légzési nehézség, zihálás, légzés-bénulás, hörgőgörcs, fulladás, keringés összeomlás (anafilaxiás sokk) halál.
Amennyiben az alábbi tünetek jelentkeznek, akkor azonnali orvosi segítséget kell, hogy kérjen: sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, álmosság, eszméletvesztés.
Amennyiben a száját érte a csípés vagy több csípést szenvedett akkor, amíg, beérkezik a közeli elsősegély ellátó helyre tegyen jeget a csípés helyére! Ezzel a duzzanat csökken és az orvos jobban szemügyre tudja venni.

Darázscsípés, rovarcsípés otthoni ellátása:

Ha a csípés következtében a fullánk a bőrben marad, akkor azt el kell távolítani, csipesz segítségével. Nagyon óvatosan felfelé kell kihúzni, hogy az esetleges mérget, ami nem jutott a szervezetbe, nehogy mi juttassuk tovább.
Ezután bő vízzel történő seblemosás következzen. Nyomkodni és dörzsölni a csípés környékét nem szabad! (ezzel nemhogy nem segítünk, de szintén többet is árthatunk)
A csípés helyére és környékére tehet antihisztamin (allergiaellenes) tartalmú hűsítő krémet. A helyi érzéstelenítő hatású spray-k csökkentik a fájdalmat, az antihisztaminok pedig a viszketést.
Jó érzés a bőrnek és segíti a hamarabb történő regenerálódást, ha a csípés helyét jéggel befedi és nem túl szoros, de nyomókötést helyez a területre.

Darázscsípés megelőzése:

Bízza szakemberekre a rovarirtást! Amennyiben lakóhelye közelében telepszik meg a méh vagy a darázsraj akkor kérje a megfelelő segítséget. Amennyiben ránk száll a rovar, semmiképpen ne csapjuk le, hanem óvatos mozdulattal seperjük le. A "hadonászós" kapkodós mozdulatokat kerüljük, mert ezzel megijesztjük, és támadásként hamarabb megcsíp. Fokozottan ügyeljen a virágágyások közelében, hiszen ott nagyobb számban "tanyáznak" a rovarok. Vigyázzon a napi parfümválasztásnál, mert a rovarok az édeskés illatot nagyon szeretik.
Amennyiben a szabadban étkezik, a fokozott óvatosság elengedhetetlen. Nem elég attól védeni magunkat, hogy ne együk meg, amire rászállt, hanem a rovar testéről lepotyogó kórokozóktól is óvakodni kell. Ezt az ételek letakarásával tudunk biztosítani. Elengedhetetlen az édeskés illatú üvegek, poharak fedővel történő védelme!"

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása