bodzabogyo.jpgPár dolgot visszaolvastam az első bejegyzéseimnél, és a bevezető köszöntőben ígértem, hogy majd pár gyógynövényről is fogok írni, de eddig nem nagyon írtam. Talán a csalán volt az egyedüli, aki erre a listára felkerülhetett eddig. Ezt szerettem volna pótolni, és gondolkodtam, hogy mely növény lehetne a következő. Ekkor jutott eszembe a bodza.

Gyerekkoromban mindig irtanom kellett, mert mindenhol megmaradt, és nehéz volt kiirtani. Ha egyszer valahova betette a lábát, akkor lehetetlenségnek tűnt a kiebrudálása. Most se igen tudok jó módszert. Inkább megelőzéssel lehet távol marasztalni. Szerencsére a kikelő bodzát már messziről felismerem, és nem kikapálom, hanem gyökeresen kitépem. Ha bennmarad a gyökér, akkor újra meg fog jelenni.

Aztán megházasodtam. Már előtte is hallottam pár jót is a bodzával kapcsolatban. Pl. a szörp biztosan ide sorolható, bár gyerekkorban nem csinált se az anyukám, se egyik nagymamám se. Így, mikor a telkünk egyik sarkában elkezdett virágozni a bodza, egyből eszembe jutott, hogy mi lenne, ha készítenénk bodza szörpöt. A projektben eddig jutottam, de a feleségem tovább vitte az ötletet, és meg is valósította. Szintén azt tette, mint én most, hogy rákeresett a bodza szörpre, hogy milyen szörpöt lehet készíteni a virágból.

A gyerekeknek nem ízlett, nekem egy kicsit édes lett, de kicsit több szódával jobb lett. Be kell vallanom, nem lettünk nagy bodzavirág vadászok, és bodzaszörp fogyasztók se. Kipróbáltuk, de nem fogott meg senkit a családban. Ettől függetlenül, nagyon sokan próbálkoznak vele, és készítenek mindenféle bodza szörpöt, amely recepteket meg is osztanak a világ népeivel. Viszont, ha rákeresek arra, hogy "bodzabogyó gyűjtése", mert mostanság ennek van szezonja, akkor találtam egy olyan oldalt, ahol egy szép kis gyűjtemény van.

Ez az oldal a http://terebess.hu oldalon volt. Ez is inkább innen-onnan szemezgetett, mert gyűjtemények se lettek összefésülve. Szinte megszámlálhatatlan szörp recept van, de található a bogyókkal kapcsolatban is jó ötletek.

"Bodzalé készítése

4 kg bodzabogyót hideg vízben többször megmosunk, majd leszemezünk. 2 kg cukrot adunk hozzá, felöntjük vízzel, és addig főzzük, míg a bogyó meg nem puhul, és a kevergetés közben széjjel nem esik. A főzés után hagyjuk kissé kihűlni, majd sűrű szitán átnyomjuk és az így nyert levet melegen előmelegített üvegekbe öntjük, lekötjük, és hőkezeljük. A kihűlés után hűvös helyen tároljuk. Az így nyert lé szénsavas vízzel hígítva üdítő ital. Alkalmas dzsemek, befőttek, édes tésztafélék, likőrök festésére is.

Bodzából készült turmixital

Fél liter bodzaléhez egy liter tejet adunk, 2 citrom kinyomott levét, 15 dkg porcukrot, késhegynyi őrölt fahéjat, egy kávéskanálnyi kakaóport, és turmixgéppel összekeverjük. Az így elkészített italt poharakba öntve jégszekrénybe helyezzük, tetejére tejszínhabot teszünk, úgy tálaljuk.

Bodzakocsonya

2 liter frissen főzött bodzáié, 2 kg cukor, 2 kg birsalma. 1 db citrom reszelt héja és leve a következő módon elkészítve: a birsalmát megmossuk, cikkekre vágjuk és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Közepes tűzön egy órán át főzzük, majd paradicsompasszírozón vagy sűrű szitán áttörjük. Az így nyert birsalmaléhez hozzáadjuk a bodzalevet, cukorral dúsítjuk és közepes tűzön addig főzzük, míg kocsonyaszerű anyagot nem kapunk. Amikor kész, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a citrom levét, és aszpikos formába öntve vagy széles szájú üvegbe merve hagyjuk kihűlni, s utána fogyasztjuk.

Bodzabefőtt

A 4 kg érett bodzabogyót szárastul megmossuk, majd a bogyókat leszedjük és dunsztosüvegekbe rakjuk. 2 liternyi vizet, 1 kg cukrot - hozzáadva fahéjat és néhány szem szegfűszeget - felforralunk, és amikor kihűlt 2 db citrom levét adjuk hozzá, majd az üvegekben levő bogyókra öntjük. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és gondosan lezárjuk. 80°C-on 30 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, utána hűvös helyen tároljuk.

Bodzalekvár

4 kg érett bodzabogyót alaposan megmosunk, majd szemezzük. 2,5 kg cukorból, fél liternyi vízből szirupot készítünk és a forró cukoroldatba belehelyezzük a bodzabogyót. Közepes tűzön addig főzzük, amíg a sűrűsödési folyamat meg nem indul. Előmelegített üvegekbe merve a tetejét tartósítószerrel kezeljük, és lezárjuk. 80°C-on 30 percig hőkezeljük, és kihűlés után száraz helyen tároljuk.

Aszalt fekete bodza

A fekete bodzát lebogyózzuk, és vékony rétegre terítve napra tesszük száradni. Időnként megforgatjuk. Kedvezőtlen időjárás esetén mérsékelt hőfokon sütőben is végezhetjük az aszalást. Az aszalt bodzát üvegekbe rakjuk, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk. Ügyeljünk arra, hogy csak a kellően megszárított bodzabogyó tartósítható a romlás veszélye nélkül.

Aszalt fekete bodzából készült tea

Az aszalt bodzabogyót hideg vízben megmossuk, levét leöntjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy a gyümölcsöt ellepje. 2-3 napi áztatás után felhevítjük, és néhány percig forraljuk. Az így nyert főzetet mézzel édesítve melegen gyógyteaként, lehűtve üdítő italként fogyaszthatjuk.

Bodzalikőr

1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, szemenként válogatunk és üvegbe helyezünk. 1 liter 96%-os alkoholt öntünk rá és két héten át pihentetjük úgy, hogy naponta felrázzuk, illetve megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után, amikor beérett - illetve a molekuláris folyamatok befejeződtek - fogyasztható."

Viszont nem csak az található ebben a gyűjteményben, hogy mit lehet kezdeni a bogyóval, hanem egy rövid kivonatban a bodzáról is ejt pár szót. Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem.

"Bodzabogyó

A bodzát nem kell bemutatni, a magyar népgyógyászatban ott van a kamilla mellett. Talán ez annak köszönhető, mert régebben ott lapult minden ház mezsgyéjén. Hogy melyik keletkezett, a hiedelem, vagy a szokás, hogy a mezsgyére karónak a könnyen gyökeresedő bodzát választották, vagy azért választották azt, mert már élt a hiedelem a védelmező tulajdonságáról, ma már nehéz lenne kideríteni. Egy bizonyos, valamikor nagy becsben tartották őseink a bodzát, s a gyógyászatban megbecsült helyet kapott.

A bodzafa magas cserje, vagy alacsony fa formában fordul elő. Levelei 5-9 ágúak. Virágzata az ágak végén fejlődik ki, sárgásfehér, kellemes illatú, május, júniusban virágzik. Termése feketés lila, lilásvörös, édes, savanykás bogyó.

Tápértéke:
A bodzának a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítő italnak is felhasználhatjuk. A virágja tartalmaz izzasztó glikozidát, rutént, illóolajat, nyálkát, cukrot, cseranyagot, kéksav glikozidát, C-vitamint stb.

Termése tartalmaz gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. A bogyókból lekvár készül, de frissen is használhatjuk szörpnek készítve vízzel, vagy más gyümölccsel együtt.

Gyógyhatása:
Egész évben használatos, mint tea keveréknek, frissítőnek, vagy gyógyteának. Hat a légutakra, vértisztító és vesetisztító.
Reumás bántalmak ellen, lázcsillapítóul, vizelethajtó.

A bodzavirág tea téli meghűlés esetén kiváló gyógyszernek bizonyult. Köhögést csillapító, vértisztító, enyhe hashajtó. Virágját frissen szintén szörpként fogyasztjuk, kellemes ízéért, gyógyhatásáért. A bodzavirág a borban áztatva annak muskotályszerű ízt kölcsönöz. Az egyik legbecsesebb tulajdonsága a szerves sav tartalma, rendkívül jó hatású a szervezetre. Vértisztító, és a flavonoidokat tartalmazó tulajdonsága következtében antioxidánsnak számít.

Elkészítési mód:
A bodzavirágot, ha nyári, üdítőnek használjuk, frissen kell elkészíteni a következő képpen. Vegyünk tíz virágot, áztassuk egy napon át a hűtőben, szűrjük le, ízlés szerint keverjünk hozzá mézet, és fogyaszthatjuk. Ha nagyon tömény, hígítsuk. A bodzabogyót hasonlóan készítjük el, mint más bogyót, ízlés szerint mézzel ízesítjük"

Ha esetleg többet is meg akartok tudni a bodzáról, esetleg a szörpök sokszínűségéről, akkor ezen lapon megtaláljátok: http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/bodza.html

Ezek után nyomás ki a bokros, kietlen természetbe. Ott biztosan találtok pár lelegelhető bodzabokrot.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása