eper.jpgMinden évben azt tervezem, hogy az földi eperrel vagy más néven szamócával valamit kezdeni kellene, mert nagyon elgazosodott és igen ronda, kiégett a fóliásban több helyen. Most láttam az unokatestvérem epresét és messze sokkal szebb az enyémnél. Mindig kialakít egy kis zugot a földjén, ahol a szántást nem akadályozza és viszonylag napos hely. Oda szépen beülteti a palántákat, majd nagyon tisztán tartja őket. Nem fóliáz, nem kísérletez, csak ültet, kapál és locsol.

Azt vettem észre nála, hogy mindenképpen egy olyan helyet kell nekik találni, ahol nagyon gyommentes a terület, mert ha már be van ültetve, akkor nm igen tudja kigazolni, kitisztítani. Erre kell törekezni. Az indákat nem szedi le, hagyja, ha sűrűsödjenek, valamint csak a fiatal hajtásokat viszi tovább. Ezt 3-4 évente megismétli. Azt mondják az okosok, hogy 3-4 évnél tovább nem szabad egy helyben hagyni az epret, mert ott feléli az összes tápanyagot és be is gazosodik addigra.

Bár idén építettem epertornyot, és alapjába véve jó lett, csak kihagytam egy fontos összetevőt. A belső pvc csövet is megfúrtam, viszont nem tettem textilt, és így nagyon könnyen kifolyik a víz és a földet az eperről lemossa. Ha ősszel telepítek epret (ha), akkor az epertornyot is szétszedem és egy textillel megpróbálom, hátha nem fog annyira könnyen kifolyni a víz. Ha esetleg az se fog menni, akkor veszek egy másik pvc csövet és azon sokkal kisebb lyukakat fúrok.

Szóval, idei projekt, hogy a most használt kert egy részében szépen tisztán kell tartani a földet, majd augusztus végén ide át kell telepíteni az epret. Mivel most három fajta van a kertben, ezért jól meg kell fontolni melyekkel leszek rendes és megtartom, melyek vesznek oda. Arra gondoltam, amit szüleimtől hoztam, és azok a zászlós hajóim, azokat megtartom és egy sort abból ültetek, míg a sógornőmtől hozott tövekből csak párat ültetek el. Nem fóliázom, hanem csak szabadföldesen ültetem őket. Esetles az unokatestvéremtől is hozok pár tövet. Így lesz Egy plusz kétszer fél sor eprem Az biztosan elég lesz. A havertól hozott töveket viszont kipusztítom, mert nem lett jó fajta.

Mint már ígértem, ha történik változás a meggybor készítéssel kapcsolatosan, akkor jelentkezek. Nos, a héten át kellett fejtenem a nagy 220 literes műanyag hordómból a meggybornak valót. Sajnos, vagy nem sajnos, de kellett a hordó egyéb hasznos dolog előállításához. Magyarán érik a barack és kell a pálinkának valónak hordó.

Bár teljesen nem fejezte be a meggybor a forrást, de úgy gondoltam, egy üveg edénybe átfejtem a meggy levét, hogy ott tisztuljon le, és utána átfejthessem a végső edényébe.

A tavasszal vettem pár üveg edényt. Két 54 literest és egy 25 literest. Az egyik 54 literesbe fejtettem át az anyagot. Fogtam egy kis festékes vödröt, amelyet anno nagyon elmostam és azóta is használok kerti munkákhoz, és azzal nekiálltam kimerni. Az 54 literes edénybe pont belement a nagy tölcsérem, amelyre ráilleszkedik elég jól egy nagy tészta szűrő. Ebbe a tésztaszűrőbe öntöttem a hordóból kiszedett egyveleget. Eleinte, amíg a nagyjából tiszta leves részt öntöttem, addig jól folyt, de később egyre zavarosabb anyag került a szűrőbe és elég jól megteltek a lyukak, ezért rendszeresen mentem és a kerti csappal jól kiverettem belőle a meggymaradékokat.

Arra gondoltam, nem csak a tiszta részt, hanem ami csak átmegy a szűrőn azt mind beletöltöm az üvegedénybe, ahol ha letisztul a lé, akkor majd onnan tovább fejtem. Mivel szinte minden levet és sajnos, sok sűrűjét is átfejtettem, ezért sokkal több maradék fog az üveg alján maradni, amit majd ki kell jó alaposan tisztítani. Ami ugyan nem olyan egyszerű.

Ezeket a nagy üveg edényeket úgy szoktam kimosni, hogy a lerakódott anyagot jó erős vízsugárral szoktam kiveretni, de ha nem jön ki, akkor beáztatom. Vagy mosószeres vízzel, vagy hipós vízzel. Hagyom pár napig állni, aztán már könnyen kijön a kosz. Aztán jó párszor kiöblítem, hogy a tisztítószer minél jobban kijöjjön az üvegből. A 25 literes üveg most is éppen ázik, mert abban benne maradt egy kis vörösbor maradék, ami szépen beleszáradt. Aztán kitakarítom, és ebbe fog menni a meggybor eleje. A többit majd kisebb üveg edényekbe fogom palackozni. Erre azért még pár napot kell várni, mert még az 54 literes edénybe láttam jeleket, hogy forrt egy kicsit a meggybor. De már pár napja abbahagyta. Most már csak a tisztulást kell megvárni, ami szerintem 1-2 hét, de inkább kettő.

torma.jpgAz előző bejegyzésemben a torma gyógyhatásairól írtam. Aztán ahogy néztem az elmentett cikkeimet, láttam, egyet, amely a torma termesztéssel van kapcsolatban. Arra gondoltam, idén a ribizli bokrokat el fogom ültetni a fáknak a sorából, ahol a torma is van. Ha pedig már elültetem őket, akkor lehet a tormának is kellene egy nagyon jó helyet találni a kertben, hátha máshol jobban érezné magát. Bár most virágzott is, és ez biztos jót jelent, jó helyen van.

Ettől függetlenül, ha már elmentettem egyszer a cikket, akkor megmutatom a https://balintgazda.hu oldalon mit írtak erről a témáról:

"Hova érdemes tormát ültetni?

A kert mélyebb fekvésű, nyirkosabb sarkába. Nem igényes növény, napon és árnyékban egyaránt megél, de a kötött talajon a gyökere fás, erősen csípős lesz.

Nagy, terebélyes lombozatú évelő, amely függőlegesen neveli ki a megvastagodó, elágazó gyökértözsét. A dugványait célszerű bakhátra ültetni, mert itt egyenletesebb, vastagabb gyökerei fejlődnek és ezeket könnyebb kiszedni, különösen, ha májusban a bakhátat kibontjuk és az oldalgyökereket levágjuk.

A torma (Armoracia rusticana) olykor azonban gondot is okoz a kertésznek, mert mértéktelenül elszaporodik, nehezen kiirtható gyomnövénnyé silányul. Ilyenkor csak mély talajműveléssel, csákányozással lehet a gyökereitől megszabadulni."

Szóval lehet árnyékosabb helyre is ültetni, tehát ahol most van, ott jó helye van. Viszont nyirkosabb hely is kedvez neki, ezért többet kell locsolni.Arra gondoltam, mi lenne, ha a korai cseresznye és a szőlő lugas közé ültetném legközelebb, ha esetleg kiszedem a földből. Az biztos, a most kibújó új hajtástöveket ki kell szednem, mert aztán annál nehezebb majd megszabadulnom tőle, ha esetleg meg szeretnék.

Valamint még arra gondoltam, ha minden évben, vagy kétévente kitermelem, akkor nem fog tudni annyira mélyre lenőni a földbe. Viszont gondom is lehet, ha túl közel teszem a cseresznye fához, mert a torma gyökerei benőhetnek a cseresznyefa gyökerei közé, és azt onnan biztos nem fogom tudni kiszedni. Szóval nagyon közel a fához nem szabad telepíteni a tormát.

Esetleg a bakhát dolgoz is meg lehetne fontolni, vagy valami emelt ágyást, amelyből aztán nagyon könnyen ki tudnám szedni a tormát. Csak mivel emeljem fel a talaj szintjét? Téglával, betonnal, fával? Biztos olyannal kellene, amelyért nem kár, ha elrohad és egyszerű szétszedni ősszel. Valamint remélhetőleg kibír 2 évet, mert addigra szép nagyra nőne a gyökérzete. Esetleg egy feneketlen hordó? Ezen az utóbbin kicsit elgondolkodok, mert van pár fémhordóm, esetleg, ha kilyukadnak, fel tudnám használni ilyenre őket.

torma.jpgMár több bejegyzést szántam a tormára, vagy legalább is írtam róla. Viszont nem igen írtam a hatásairól, mikre és hogyan jó. Azért gondoltam kellene erre is szentelni egy blogbejegyzést, mert idén felvirágzott a tormám, és bár lemaradtam a mag begyűjtéséről, 3-4 kis torma megjelent a sárgarépa sorában. Após szólt, ha lesz, akkor szóljak neki, mert kellene. Talán odaadom neki. Valamint tavaly sikerült végre a szaporítás, és idén nagyon szép két bokrom lett. Talán megerősödtek annyira, hogy szép gyökereket növesztenek. Fel kellene szedni őket, és valami hasznosra felhasználni.

Szóval, ha már legutóbb a hagymáról írtam kicsit, gondoltam a torma is megérne egy misét. A http://nepgyogyaszat.com oldalon szépen össze is szedték, amit tudni kell a gyógyhatásairól:

"Torma – az életerő jelképe
 
A torma számos értékes hatóanyagot tartalmaz, és nemcsak fűszer-, hanem valódi gyógynövényként is alkalmazható az év minden hónapjában. Egy ősi bölcsesség szerint a torma különösen azokban a hónapokban igazán hatékony, amelyeknek a nevében „r" betű van.
 
A torma fő hatóanyagát az illóolaj hordozza, amellyel mindenki találkozott már tormareszelés közben. E növény erőteljes baktériumölő és gátló hatását az úgynevezett mustárolaj-glikozidok és a hidrogén-rodanid hozzák létre. A mustárolaj-glikozidok magas kéntartalmú anyagokból állnak, és a növényekben általában irritációt nem okozó formában fordulnak elő. Ha hagymát, tormát vagy egy marék mustármagot szagolgatunk, annak általában nincs irritáló hatása. A torma és a hagyma szeletelésekor vagy reszelésekor szigrin nevű irritációt nem okozó glikozid kapcsolatba kerül a mirozináz enzimmel, és egy pillanat alatt kialakul az irritációt kiváltó allil-mustárolaj. Az allil-mustárolaj pedig egy erős hatású természetes antibiotikum.

Mit tartalmaz a torma?

A baktériumölő glikozidok és a hidrogén-rodanid mellett nagyon sok C-vitamin, kén és kálium található benne. A savanyú káposzta és a hagyma mellett a torma is védelmet nyújtott a tengerészek és a falusi szegények számára a C-vitamin-hiánybetegséggel, a skorbuttal szemben.

Mire gyógyír a torma?

-          Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert

-          Kezelni lehet vele az asztma és torokgyulladást

-          Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású.

-          Nagymértékben növeli az epe termelését, elősegíti a véráramlást,

-          A torma aktiválja a májat, a hasnyálmirigyet,

-          Serkenti az egész emésztőrendszert, és mindenfajta emésztési zavar és étvágytalanság esetén hatékony.

-          Javítja a vese véráramlását és a vizeletkiválasztást

-          Hígítja a túl sűrű váladékot és csökkenti a köhögési ingert, kimondottan ajánlott a felső légutak hurutja kezelésében

-          A húgyhólyaggyulladás is kiválóan kezelhető vele

-          A hüvelykujj vastagságú, krémszínű, barna héjú gyökér vércukorszint-csökkentő glukokinintartalmának köszönhetően még cukorbetegségben is jótékony hatást fejt ki.

-          Megfelelő adagolás mellett a torma gyógyító értelemben ingerlő hatást fejt ki a bőrre és a nyálkahártyára.

-          Ajánlatos székrekedésben alkalmazni A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

-          A torma kiváló vértisztító szer

-          Jótékony hatása van reumás, köszvényes és neuralgiás fájdalmakban

-          Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

Kinek nem tesz jót a torma?

-          Hasmenés esetében nem ajánlatos alkalmazni.

-          Akinek mustárolaj vagy tormaallergiája van, az ne fogyasszon tormát, mustárolajat, vízitormát, sem külsőleg, sem belsőleg

-          Aki túlzott éjszakai izzadástól szenved, annak is le kell mondania a mustárolaj nagyobb mennyiségben történő alkalmazásáról, mert a panaszai súlyosbodhatnak.

-          A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe.

-          Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.

Hogyan gyógyuljunk tormával?

Megfázás megelőzésére és kezelésére: Fogyasszunk néhány napig naponta 50 g friss vagy üveges reszelt tormát. Meglehet, hogy ez érzékeny gyomrúak számára nem feltétlenül ajánlott, kissé durva terápia, de mindenesetre nagyon hatékony.

Figyelem! Vesebetegeknek nem szabad ilyen nagy mennyiségű tormát fogyasztaniuk, mert fennáll a vesevérzés veszélye.

Köhögés, asztmás panaszok, valamint lázzal vagy láz nélkül járó megfázás esetén jó szolgálatot tehet a mézes torma. A méz némileg tompítja a torma erejét. Ennek fogyasztása feloldja a makacs váladékot, megkönnyíti a légzést, és elpusztítja a kórokozókat:

Egy evőkanál frissen reszelt tormát 3 evőkanál mézzel keverjünk össze, és ebből naponta ötször vegyünk be egy teáskanállal.

Hatását 1 evőkanál apróra vágott hagymával tovább erősíthetjük. Ehhez a keverékhez adjunk 5 evőkanál vizet, és a keveréket forraljuk fel. Lehűlés után a fent említett módon szedjük.

Figyelem! Cukorbetegek ezt a készítményt nem fogyaszthatják.

Tormabor

A tormaborral kihajthatók a húgykövet, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása van.

Tormaborogatás reuma, isiász és fejfájás kezelésére: egy kb. 10 cm hosszú tormadarabot reszeljünk apróra, és egy kis vízzel keverjünk belőle kenhető masszát. Ezt vékonyan kenjük rá egy lenvászonra, és tegyük a fájó területre. Fejfájás esetén is alkalmazhatjuk. Legfeljebb öt percig hagyjuk rajta, majd távolítsuk el, hogy ne alakulhasson ki a bőrön túlzott irritáció. Az érzékeny bőrt megelőzőleg kenjük be bőrápoló olajjal.

Nehezen gyógyuló sebek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas a tormatinktúra: egy fél szár tormát reszeljen le és öntse le 70%-os alkohollal. Két óra múlva puha pamutkendőn préseljük át, és adjunk a tinktúrához vele azonos mennyiségű vizet. Ezt a folyadékot naponta többször használhatjuk borogatás készítéséhez.

Tormatea: láz, influenza és húgyúti fertőzések kezelésére: egy evőkanál durvára reszelt tormát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyjuk állni 5 percig. Fogyasszunk belőle naponta 3-4 csészével.

Emésztési zavaroknál : 1 teáskanál tormát keverjünk bele egy csésze meleg tejbe, és naponta egyszer, lehetőség szerint esténként igyuk meg. Alkalmazzuk kúraszerűen 2-3 héten keresztül.

A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.

Birtalan Katalin-természetgyógyász"

Szóval, ez is egy olyan növény, amelyet csak az nem tart, aki buta. Vagy, ha még nem olvasta ezt a bejegyzést. Szerintem csak az ne egye, akinek valami baja van a felsoroltak között tilalmi listáról, a többieknek kötelező.

hagyma.jpgTöbb olyan témát elmentettem magamnak, amiről kéne írni, és ezek között találtam egy cikket, amelyben az van leírva, a hagyma milyen betegségekre, nyavalyákra jó, hogyan tudjuk magunkat vele gyógyítani. Azért is gondoltam, hogy ezt a cikket fogom most megosztani, mert a garázsban szépen zölddel a tavaly ősszel összeszedett hagyma, és amúgy is gondolkodtam, kellene zöldhagymának valót dugatni.

Bár nemrég a fiam a kiskertjébe dugatott a barátjával négy kisebb sort, de az már egy hónapja volt. Azokat lassan zöldhagymának lehetne szedni. Mire az leérik, akkor a most dugatott hagymák már megnőnének és akkor azt is lehetne enni.

Ami biztos, hogy idén nem igen szeretnék eltenni hagymát azok közül, amit felszedek. Hiába tartom meg, mert kicsi, ha jövőre eldugatom, akkor biztos felmagzik és nem fejesedik. Bár öltetnek ajánlották a hagyma virágának kitörését, de az nem olyan siker, mintha eleve fiatal dughagymát tennék a földbe. A másik, amit elhatároztam, ha lehet, akkor saját befogott hagymamagot vetek, ezért nem törtem ki az összes hagymavirágot, hanem hagyom felmagzani. Bár benne van az elfajzási esély, de úgy döntöttem, ami magot csak tudok befogok. Egyre többet hallani arról, mennyire egészségtelenek a magok, amiket vetünk, mert annyira kiteszik őket vegyszerezéseknek. Meg hozzák ezt a GMO témát is folyamatosan. Ezért eldöntöttem, amiből lehet magot fogok.

Persze annyira sok mindent nem tudok így megoldani. Tudok hagymamagot, paprika magot, paradicsom magot, uborka magot, cukkini magot, krumplit, zeller magot, rebarbara magot, kapor magot, saláta magot, babot fogni. Ezek közül a tök félék a cukkini és uborka mag kétesélyes, mert úgy tudom azok túl könnyen elfajzanak, vagyis nem örökítik tovább az eredeti tulajdonságokat. A többi talán. Sőt, a rebarbarát már felszárítottam és el is tettem magot. Jó sok lett, bár az pont nem kellett volna, mert elvileg az idei bokor jövőre is hozni fogja a szárakat. Bár eddig enni se ettem belőle.

Amúgy ezek közül a salátát, burgonyát, babot, hagymát, kaport, amúgy is szoktam minden évben befogni, vagyis nem fogok újat tenni. Sőt, volt idő, mikor a paprika magot befogtam pár évig. Aztán visszafajzott egészen az ős fajtához. Nem gondoltam volna, mert egy sárga lecsópaprika magját vetettem el következő évben és nagy zöld, édeskés paprika lett belőle, kicsit a kaliforniai paprikára hasonlító. Azt olvastam, hogy valami hasonló volt az ős paprika, amit behoztak Amerikából.

A cukkininél is volt már elfajzási esetem. Akkor a sárga cukkini magból lett zöld, de volt közte sárga is, vagyis tovább örökítette a saját színét is. Lehet, ha utána olvasok, akkor találok rá magyarázatot, de annyira most nem érdekel, majd jövőre meglátjuk, mit hoz a kert.

Visszatérve a hagymára, és annak jótékony hatásaira. Az általam kedvelt http://nepgyogyaszat.com oldalon találtam a hagymáról ezt a cikket:

"Kezeljük magunkat hagymával

Baktériumellenes hatását már Pasteur is leírta, orosz tudósok 150 növény közül a fokhagymát és a vöröshagymát találták a legerősebb baktériumölőnek. A népi gyógyászatban előszeretettel használják hurutos állapotok, légúti betegségek esetén. "Reggel éhgyomorra egy kis fej vöröshagymát egyen meg, tisztítja a tüdőt" - ezt tartja a néphit.
 
Külsőleg alkalmazva

-          A hagyma hatékony rovarcsípések, szemölcs, kelések, furunkulusok, égések és fülfájás ellen. A hagymát vágjuk fel, és egy-egy szeletet tegyünk a kezelendő felületre. Fülfájás esetén egy szelet hagymát ruhával erősítsünk a beteg fülre.

-          Megfázás megelőzésére és kezelésére éjszakára tegyünk egy szelet hagymát egy kis tányéron az ágy mellé, és így az illóolajat be tudjuk lélegezni. Esetleg kis szövetzsákba csomagolt friss hagymadarabkákat is magunk mellé tehetünk a fejtámaszra.

-          Vizelettartási zavarok esetére egy régi fűveskönyv azt javasolja, hogy egy-két hagymát vágjunk apróra, és tegyük a húgyhólyag és a belek fölé a hasra. A borogatást legkésőbb akkor távolítsuk el, amikor a bőr elkezd pirosodni.

-          Zúzódásoknál, rándulásoknál és izom- és ínhúzódásoknál a következő hagymaborogatás lehet a segítségünkre. Egy hagymát vágjunk apróra, egy kis vízzel és egy csipet sóval készítsünk belőle pépet, és tegyük a fájó területre. Ennek a keveréknek különösen jó fájdalomcsillapító hatása van.

-          Ízületfájdalmakra: szeleteljünk fel egy hagymát vékony szeletekre és helyezzük rá a fájó ízületre, majd tekerjük be egy darab csomagolófóliával, hagyjuk így állni míg a fájdalom megszűnik.

-          Magas láz esetében – szeleteljünk fel egy hagymát vékony szeletekre és helyezzük rá a beteg talpára, majd húzzunk rá egy zoknit. Lehúzza a lázat.

-          Orrvérzés esetében – vágjunk egy nagyobb szelet hagymát és helyezzük rá a nyaki ütőérre, pár perc múlva a vérzés meg fog állni.

-          Lábzárfekélyre – a hagyma nagyon hatékony terápia a nehezen gyógyuló lábszárfekély kezelésében. A kicsi reszelőn lereszelünk egy hagymát, majd összekeverjük 0,5 l hidegen sajtolt olivaolajjal. Szoba hőmérsékleten hagyjuk állni 3 napot, majd egy gézen keresztül átszűrjük és egy csavaros tetejű üvegbe tároljuk a jégszekrényben. Ezzel az olajjal kenegetjük 2-3-szor naponta a fekélyes területet.

Belső kezelésekre

-          Napi egy hagyma fogyasztása gyógyítja a fejfájást, fogfájást, fülfájást, megelőzi az influenzát és kezeli a szemgyulladásokat. Csökkenti az orrdugulást, illóolaja fellazítja a légutakat befedő nyákos anyagot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést, a rekedtséget, torok- és mandulagyulladást, sőt a tüdőgyulladást is

-          A hagymapor gyógyhatással van az inpotenciára és erős súlycsökkentő hatása miatt fogyókúrákban igen jó eredményeket lehet vele elérni.

Vizelethajtó hatású hagymabor

A nyers hagyma megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát, javítja az általános emésztést. Kiváló hatással bír hólyag- és vesegyulladás esetén, mivel azok kórokozóira is hat.

A hagymabor alkalmas a vizeletképző szervek átmosására és a felgyülemlett víz eltávolítására. Egy apróra vágott hagymát 10-14 napig hagyjunk 1 liter jó minőségű, fehérborban ázni. Ezután szűrjük le a bort, és a hagymadarabkákat lenvásznon passzírozzuk át. Ezt a levet adjuk a borhoz, majd sötét, hűvös helyen tároljuk.

Napi 2-3 likőröspohárnyi mennyiség elősegíti a vizeletképzést, de köhögés és hörghurut esetén is hatásos.

Az antiödémás hatást fokozni lehet, ha a borhoz 2-3 evőkanálnyi rozmaringot adunk. Ettől erősebb íze lesz, de keringésjavító hatása által elősegíti a vizeletkiválasztást.

Hagymaszirup köhögés és hörghurut ellen

Egy apróra vágott hagymát 3 evőkanál mézzel és 1/8 liter vízzel keverjük össze. Ezt a keveréket melegítsük meg, amíg felforr, néhány órán át hagyjuk állni, majd passzírozzuk át. A szirupból naponta háromszor egy evőkanálnyit vegyünk be. Gyermekek is fogyaszthatják. Erősebb hatást érhetünk el, ha egy teáskanál tormát vagy kakukkfüvet is teszünk a keverékhez. Az előbbi, asztmások számára kiváló, a kakukkfű pedig segít felszakítani a köhögést.

Alkoholos hagymatinktúra

Intenzív hagymakúrát végezhetünk, ha a hatóanyagokat alkohollal vonjuk ki a gumóból. Egy friss hagymát vágjunk nagyon apróra, és öntsük fel 1/4 liter 70%-os alkohollal. 10-14 napig hagyjuk állni, öntsük le róla a levet, és a hagymadarabkákat passzírozzuk át. Ezután kávészűrőn átszűrhetjük a folyadékot, hogy a maradék hagymadarabkákat eltávolítsuk. Naponta 4 teáskanálnyit vízzel keverve vegyünk be.

Ennél olcsóbb, hatékonyabb és az egész szervezetre ható gyógy- és megelőzőszert másutt aligha találunk.

Birtalan Katalin-természetgyógyász"

Azt tudtam a hagyma sok mindenre jó. Viszont nem gondoltam ennyire sok mindenre, és mennyire sok módja van a hagyma gyógyszerré való alakításának. Nálunk még a hagymaleves játszott egyszer, de akkor azt mondtam kenje a hajára az, aki megfőzte. Lehet tévedtem ez ügyben? Mégis meg kellett volna akkor ennem?

Idén megint belecsaptam a meggybor készítésbe. Először arra gondoltam, hogy majd a korai meggyet eltesszük, sütünk belőle, majd a hónalj meggyből pedig készítek meggybort és pálinkát. Nos, az idei időjárás kicsit megkavarta a dolgokat, mert a korai meggyek közül az egyiken pár szem lett, másikon viszont rendesen. Viszont a hónalj meggyen alig-alig lett valami.

Át kellett kicsit gondolni a terveket, ezért minimálisan lett elrakva a koraiból. Ki lett vezényelve az egész család és 4-5 vödörrel szedtünk. Este pedig 2-3 órát fejtettük. Ebből annyi lett, hogy elég lett elrakásnak, viszont maradt 1,5 vödörrel. Ezért gondoltam ez pont elég lesz a meggybornak, mivel még volt egy kevés a fán, tehát fel tudom plusszolni.

Félre lett téve hűvös helyre, nehogy berohadjon. Már jártam úgy, hogy a félretett meggy 1-2 nap alatt megrohadt. Másnap neki is estem, hogy előkészítsem meggybor alapanyagnak. Próbáltam festékkeverővel összetörni, mert úgy döntöttem nem magozom ki, hanem csak összetöröm. Mivel annyira nem sikerült, ezért kézi összetörés mellett döntöttem. Fogtam és kézzel összemorzsoltam. Ez kb. 7,5 kg meggymassza lett. Ezt bele is tettem hordóba, majd ráöntöttem kb. 7-10 liter vizet.

Aztán másnap leszedtem a maradék meggyet, amit összetörtem és beraktam a többihez. A második adag olyan 3 kg körüli lett.

A kb. 10kg meggyhez adtam 10kg cukrot valamint 30liter vizet. Jól összekevertem és a garázsba vittem, hogy ott rotyogjon. Arra nagyon kell figyelni, hogy nem szabad tűző napon nagy melegben készíteni a meggybort, mert könnyen megromlik, megpenészesedik, esetleg nagy reakció miatt ki is futhat. Érdemes kb. 20 fokos hőfok megfelelő neki.

Azóta minden nap reggel egyszer és délután ahányszor eszembe jut megkevergetem. Eleinte nagyon gyorsan "bedugósodott". Ez azt jelenti, hogy a meggy hús és hab összeállt és nem kapott levegőt a lenti rész. Ezt nagyon gyorsan szét kell verni kevergetéssel, mert nagyon könnyen tönkre tud menni. Most ott tartok, hogy egyre kevesebb anyag jön fel a felszínre. Akkor lesz jó, ha már lent maradnak a hordó alján, valamint nem fog egyáltalán habzani. Akkor kell átfejteni edénybe.

Ha az átfejtés megtörténik, akkor várható, hogy még egy kicsit forrni fog. Aztán, ha ott megnyugszik a bor és kicsit letisztul, akkor kell a fejteni a "végleges" edényükbe. Úgy gondoltam, hogy a második lefejtésnél megint fogok 7 decis üvegekbe fejteni. Valamint lett egy húszon pár literes edényem, amelybe a többit fogom tenni.

Ha történik olyan esemény, amit érdemes megosztani, akkor majd jelentkezek ezzel a témával.

szunyog.jpgAz utóbbi bejegyzéseim közül volt egy, amelyben a szúnyogok risztsáról írtam. Ott nagyon alaposan leírtam, milyen növényeket találtam, amelyek elvileg riasztják a szúnyogokat. Nekem otthon hirtelen csak citromfüvem volt, ezért pár tartóba ültettem és a nyulak óla elé tettem őket. Sajnos, nem hozta meg a várt segítséget. Annyira felhalmozódtak a szúnyogok, hogy szinte elviselhetetlen.

Tegnap ezért egy drasztikus megoldást találtunk ki, vettünk az egyik nagyáruházban egy csapdát, amely nem kimondottan a szúnyogok ellen van, de mint kiderült nagyon is tetszett nekik. Konkrétan tegnap este összeraktam és a nyulak ólja előtti lámpát égve hagytam, majd az összerakott csapdát a lámpához nagyon közel tettem. A fény vonzza a bogarakat, gondoltam ott lesz a legnagyobb népsűrűség a bogaraknak.

És jól gondoltam, mert tényleg ott lehetett, mert reggelre, mikor mentem a lámpát lekapcsolni, szinte alig volt üres hely a papíron. Ez egy háromszög alakra összehajtogatható keménypapír belül valami sárgás ragaccsal lett bekenve, volt neki egy akasztója, amelynek az aljára lehet a "csalit" felakasztani. Kettő volt a dobozban kb. 1000 forint értékben. Mivel jól bevált, gondolhatná az ember, hogy ez kell. Viszont ha ezt veszek, akkor legalább 30-40 darab kell, ha nem több, mert nem is lehetett észrevenni, hogy kevesebb lenne a szúnyog.

Ezért gondoltam, akkor inkább keresek valami más megoldást, amellyel ha el nem tudom kergetni a szúnyogokat, akkor kipusztítom őket. Viszont jó lenne egy házilag is elvégezhető megoldás. Ezért keresgettem az interneten. És láss csodát, mit találtam mint megoldást?

darazscsapda.jpg

Az általam már használt és bevált megoldást. Egy flakont kettévágva egy jó csalival és már hullanak is a szúnyogok. Már csak a jó csalira van szükség. Az interneten a legjobban preferált megoldásnak a víz, cukor és élesztő keveréket ajánlják. Mivel mindegyikből van otthon és a csapda szerkezetek is rendelkezésre állnak tavalyról, így otthon délután már élesítem is a csapdákat.

Amúgy próbálkoztam egy elektromos szerkezettel is, amelyik elvileg a legyet és egyéb rovart vonzza a fényével, aztán megrázza őket. Nem igen keresték a kapcsolatot a szúnyogok. Igaz a legyek, mert azok is voltak szép számmal, mintha eltűntek volna. Ez arra enged következtetni, hogy a csapdáknál a legfontosabb a jó csali. Minden bogárnak el kell találni a legjobb csemegét.

Majd minden évben készítettem eddig meggybort, de talán a legelős sikerült a legjobban, a többiből pálinka lett, mert nem figyeltem rá oda. Idén elhatároztam megint készítek meggybort. Vettem 54 literes üveg edényt, amelybe tudnám tárolni.

Ahogy elnéztem nem igen sikerült idén a meggynek beporzódnia, mert a hónalj meggy eléggé gyér lett, sőt a koraiak közül is csak az egyiken lett, de sok, míg a másikon 1-2 szem található csak. Igaz, utóbbit eléggé meggyérítettem, mert nagyon sűrű és nagy fa volt. Most kicsit terebélyes lett, de alacsony. Most jutottunk el oda, hogy valószínűleg a koronája kész, most már csak ritkítani kell, de azt is csak mérsékelten.

Még nem tudom, hogy a korai, vagy a hónalj meggyből készítek bórt. Még jól meg kell nézni, a későbbi meggyből mennyi lesz.

Egyelőre lesz pár tepsi meggyes pite és pár zacskóval el is teszünk a fagyasztóba meggyszósznak és későbbi meggyes pitének.

szunyog.jpgVannak nyulaim, amikre van egy igen veszélyes rovar, a szúnyog. Van egy betegség, amelyet ezek a kis fullánkosok terjesztik. Már olvastam több olyan oldalt, ahol különböző esetekre különböző növények megoldást, vagy legalább is hatás enyhítést váltottak ki. Olyan oldalakra is találtam, ahol bogarak ellen lehet több-kevesebb sikerrel alkalmazni növényeket. Gondoltam, kicsit utána nézek, hogy szúnyogok ellen esetleg milyen növények lehetnek hatásosak.

Nagyon sok csapadék volt májusban, aminek eredménye a rengeteg szúnyog. Be kellene oltatnom a nyulakat, hogy ne legyenek betegek, de eddig nem volt és azon gondolkodom, esetleg valami riasztó növénnyel megvédem a nyulaimat a szúnyogok által terjesztett betegségtől. Ezért körbenéztem az interneten milyen növények taszítják a rovart.

Körömvirágok

E szeretetre méltó nem évelő növények, nem csak kiváló virágágyás és függesztett kosár növények, de nagyszerű munkát végeznek a szúnyogok és az egyéb kártevők elűzése terén. A körömvirágok a sárga, az arany és a piros különböző színeiben pompáznak. E rövid kompakt növények kiválóan ültethetők virágtartókba, függesztett kosarakba és virágágyásokba.

Gyöngymenta

A gyöngymenta egy évelő, az illatos mentával rokonságban álló gyógynövény. Leggyakrabban játékok kitömésére és macskák etetésére használják. Bár aromája a szomszédság összes macskáját a kertbe vonzhatja, de ugyanaz az illat az, ami távol tartja a szúnyogokat.

Citromfű

A citromfű kiváló szúnyogűző növény. E trópikus növény hat láb magasra nő. A citromfű olaj, melyet ebből a növényből nyernek ki a legtöbb, az üzletekben árult természetes rovarriasztó szer elsődleges adalékanyaga. Gyertya és mécses formájába önthető, melyet elégethetünk kertünkbe a szúnyogok távol tartása érdekében. Kiszárítva, illetve olaját párologtatva hasonló eredményt lehet elérni.

 

Levendula

A levendula az egyik legnépszerűbb rovarokat – például a kullancsokat, molyokat – és egereket távol tartó növény. A levendula egészen jól tűri a száraz feltételeket, ezért nem kell túl gyakran öntözni. Azonban fontos, hogy e gyógynövényeket olyan talajba kell ültetni, ahol a vízelvezetés jó. Csokrai szárítva és lelógatva ugyanolyan hatásosak a repülő rovarok ellen, mint az olaja a bőrre kenve.

Ageratum (bojtocska)

Az ageratum halványkék és fehér virágaival Kumarint termel, mely a kereskedelemben kapható szúnyogriasztó szerek általánosan használt adalékanyaga. Kipárolgó hatóanyagai nemcsak a szúnyogokat, de a büdösbogarakat is elüldözik.

Macskamenta

Állítólag a cicák megőrülnek az illatától, de ennek bizonyítékát nem láttuk egyszer sem saját macskáinktól. Illatát viszont nem szeretik sem a vérszívók sem a kártevők, így bátran próbálkozhatunk ültetésével, mert a macskamenta azok közé a növények közé tartozik, amelyek még akkor is szépen fejlődnek, ha nem foglalkoznak velük.

Citrom balzsam

A citrom balzsam édeskés illatával nem csak tea és bor készítéshez kiváló alapanyag, de kiváló szúnyogűző szer és megakadályozza, hogy a szúnyogok a közelben lesben álljanak.

Fokhagyma

Az ősszel ültetett fokhagymáról köztudott, hogy elűzi a levéltetűt, a japánbogarakat, az őszibarack levélzsugorodást, az alma varasodást és a pókatkát. A legjobb hír az, hogy e növény sokféle talajtípusban megél. Azonban kedveli a nagyon napos és a jó vízelvezetéssel rendelkező területeket.

Rozmaring

E trópikus kerti gyógynövény olaja elriasztja a szúnyogokat. Emellett a rozmaring gyógynövényt főzéshez is használják. Azonban fontos észben tartani, hogy a rozmaring növények nem tudnak ellenállni a hideg időjárásnak. Jó időben nyugodtan kint lehet tartani egy cserépben, de télen be kell hozni a lakásba. A középkorban a férfiak és nők rozmaringágat helyeztek a párnájuk alá, hogy elriassza a démonokat, illetve a rossz álmokat. Ha őket nem is, de a rovarokat távol tartja. Zsíros hajra való sampont is készíthetünk belőle vagy dobjuk az újkrumpli mellé.

Vanilia levél

Az otthon termesztett szokásos növényeken és gyógynövényeke kívül létezik néhány vadnövény, melyek segíthetnek a szúnyogok elűzésében. A vanília levél egy északnyugaton és Japánban honos növény, ahol ezeket a növényeket szárított formában elhelyezik a lakóhelyek körül és a lakóhelyekben a szúnyogok távol tartása érdekében. E növényt bedörzsölhetjük bőrünkbe, frissen vagy szárított formában a szúnyogok elriasztása céljából. E növény meglepő módon árnyékos és nedves helyeken nő, ahol a legtöbb szúnyog is található.

Zsálya és üröm

A gyógynövényeknek e fajairól köztudott, hogy nagyon hatékony szúnyogriasztó növények. Használhatók aromás füstölőként, de közvetlenül a bőrre is felvihetők. A növényeknek e fajai főleg síkságokon, sivatagokban, hegyes térségekben és egyéb szárazabb helyeken fordulnak elő. Kiszárítva is ontja a szagát, és illóolajként is lehet párologtatni a rovarok ellen. Ez az a növény, amelyet a hangyák is messzire elkerülnek.

Kakassarkantyú

A kakassarkantyú apró ovális levelei zöld-fehér foltosak vagy bíborlilásak, és jellegzetes kámforillatot bocsájtanak ki magukból. Ezért nemcsak a szúnyogok, de a legyek és molylepkék is elkerülik a helyet, ahol nő.

Mezei mimóza

A mezei mimóza, népies és beszédes nevén a gilisztaűző varádics fűszeres és kámforos illatot áraszt, amitől irtóznak a rovarok. A porrá tört virágából főzött lé szétlocsolva az egeret is távol tartja. Nevéhez híven napjainkig gyakorta használták az ember és a háziállatok bélférgeinek elpusztítására, kiűzésére, külsőleg ízületi fájdalmak enyhítésére. Főként szárított virágból főzött teája tartalmazza a férgek, rovarok által nem kedvelt illóolajokat, gyantát és keserűanyagot. Mérgező hatása miatt háziszerként ma már nem ajánlott. A biokertészek elsősorban a hangyák távoltartására alkalmazzák. A szárított növény nemcsak az ágyásokból, de a tárolóhelyekről is elűzi a hangyákat és más rovarokat, így a molyokat is.

Citronella

A citronella egy póréhagymához hasonlító fűféle, a citromfű és a mentafélék rokona, így mindkét növény áldásos rovarűző tulajdonságait tartalmazza. A citronella olaja bőrre csepegtetve szintén hatásos.

Büdöske

A büdöske vagy bársonyvirág nevéhez hűen elhajtja a rovarokat. Az apró és leginkább élénksárga őszirózsaféle erős szaggal rendelkezik, citromillatú változata azonban kellemesebb.

Teafa

A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, amely jellegzetes friss, kámforos illatú. Ami kellemes nekünk, az  taszító a rovaroknak. Párologtatva nem csak a levegőt fertőtleníti, de a nem kívánatos szúnyogokat is távolabb tarthatjuk.

Kamilla

A kamillát a növények doktorának is nevezik. Ha kertünkben egy beteg növény mellé ültetjük, akkor annak állapota szemmel láthatóan javulni kezd. A kamilla tea gyógyhatásait sokan ismerjük, de azt talán kevesebben, hogy a rák gyógyításában is szerepet játszhat. A hasznos rovarokat csalogatja, a vérszívókat távol tartja.

A szúnyogriasztó növények közé tartoznak többek között az alábbiak:

Sugártalan székfű
Borsos menta
Szegfűszeg
Eukaliptusz
Csüngővirágú hagyma
Vadbergamot
Táskavirág
Comptonia peregrina
Cédrusfélék (Thuja spp.)

A szúnyogriasztó növényeket elültethetjük kertünkben, illetve teraszunkon. Továbbá a növény virágait ujjaink között összemorzsolhatjuk és az így előállított morzsalékkal bedörzsölhetjük ruháinkat, karjainkat és egyéb szúnyogtámadásnak kitett felületeinket. Kerüljük a száj és a szem környékét, és az egyéb érzékeny területeket.

Eléggé sok növényt találtam, és a végén már csak felsoroltam, nem írtam bővebbet. Alap esetben az erős illatú növények tűnnek hatásosnak. De ezek közül is több csak szárítva, vagy illóolaj formátumban. Próbaként elsőnek csak ládába ültetve teszem a nyulakhoz a növényeket, aztán majd szárítók is pár szárat. Veszteni valóm ilyen módon nincs.

afonya.jpgAhogy ígértem, kicsit utána olvastam, kerestem, hogy a legutóbbi bejegyzésben felmagasztalt áfonya termesztésnél mikre kell figyelni, hogyan kell telepíteni. Több oldalt is találtam, de ebből egy rövidebb leírást osztok meg a https://www.edenkert.hu oldalról:

"Áfonya termesztése kiskertben

Kiskerti körülmények közt nem igényel az áfonya ültetése számottevő kerti munkát, viszont érdemes néhány dologra az ültetés során odafigyelni.
 
Miért érdemes áfonyát termeszteni?
A fekete áfonya évszázadok óta a népi gyógyászat egyik legfontosabb gyümölcse. Napjainkban az amerikai kontinens második legfontosabb bogyós gyümölcse a szamóca után. Frissen nyersen fogyasztják, vagy muffinok, piték, sütemények, kompótok, lekvárok, jamek és különböző alkoholos- és alkoholmentes üdítőitalok alapanyaga. Fanyar íze kiválóan illik a vadhúsokhoz, így a modern konyha népszerű kiegészítője is egyben. A fagyasztott, majd felolvasztott gyümölcs a fagyás során lebomló csersavak miatt kevésbé fanyar ízű, mint a friss.

Élettani jelentősége
A fekete áfonya C-vitamin és béta-karotin tartalma kimagasló, így kivonatait a retina épségének megőrzésében, a látásjavításban széleskörűen alkalmazzák. Fő ásványi anyagai a foszfor, cink, magnézium, kalcium, vas és a mangán. A színéből adódóan magas flavonoid tartalma, így jelentős antioxidáns hatása is kedveltté tette. Számos antioxidáns csoport megtalálható a gyümölcsében: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok, a pterostilbene nevű antioxidánsa például a vastagbélrák megelőzését segíti. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz.

A népi gyógyászatban fekete inzulinnak hívják, mert kimutatták, hogy a fekete áfonya levelében, gyümölcsérés előtt myrtillin van, ami képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni.

Kedvező hatással van keringési rendszer állapotának fenntartására, mert segít megőrizni a hajszálerek rugalmasságát, csökkenti a vérlemezkék összetapadását.

Erdélyben, a Tátrában és az Erdős-Kárpátokban terem és gyűjtik a piros bogyójú, savanykás, de nagyon zamatos erdei áfonyát. Termesztésre azonban a magasbokrú áfonya (Vaccinium corymbosum) alkalmas. Ebből jelentős ültetvények vannak az Amerikai Egyesült Államokban, újabban Ausztráliában, Új-Zélandon és Chilében is. A bokrai két méter magasra nőnek és bőven, rendszeresen teremnek.

Az áfonya savanyú talajt igényel!
Ebből pedig kevés van az országban, leginkább Nyugat- Magyarországon, a Nyírségben, továbbá foltokban Pest, Nógrád és Zala megyében. Ha valaki telepíteni kíván, akkor kezdje a talajvizsgálattal: az áfonya termesztése a hűvös, párás vidékeken, de napos helyen, laza, jól szelőzött savanyú kémhatású (4,2-5,2 pH értékű) talajokon lesz eredményes.

Ezért az áfonya ültetése előtt megfelelő állagú ültetőgödröt szükséges készíteni. Az áfonya ültetés elvégzésére legalkalmasabb időszakok: március, április, május, szeptember, október, november. Ezeken az időszakokon kívül megfelelő még a június, július és augusztus hónapok is az ültetésre, ha az ültetéskor a nappali hőmérséklet nem magasabb 25 C°-nál. Napos, vagy enyhén árnyékos helyre 45 cm széles és 30 cm mély gödör elegendő, hisz az áfonya bolyhos gyökérzete sekélyen terül szét. A gödörbe a kiásott talaj, és tőzeg keveréke kerüljön egyenlő arányban. A gödörbe helyezzünk a keverékből, majd állítsuk bele a konténerből óvatosan kiemelt áfonya tövet! Az áfonya tő konténerének talaj szintje legyen 6-7 cm-rel lejjebb a szabad föld szintjénél!  A maradék keveréket helyezzük az áfonya tő köré, illetve rá! Ha több tövet ültetünk, a tövek távolsága legyen 100 cm. Lehetőleg esővizet használjunk.

Az áfonya metszése az első öt-hat évben kerülendő!

Ha így járunk el, biztosan jól érzi majd magát az áfonya bokor és sok szép, ízletes bogyóval lát majd el minket, akár 50 évig. A nálunk kapható tövek -40 C°-ig fagytűrőek, ha a fent leírtak szerint vannak ültetve.

Jó tudni az áfonya termesztéséről:
A hazai klíma egyébként megfelel az áfonyának, a téli fagyok nem ártanak a növénynek.
Házilag az áfonya csak körülményesen szaporítható nyáron zöld, ősszel fás dugványozás útján.
A bokrok ápolása metszésből, öntözésből, trágyázásból és gyomtalanításból áll. Viszonylag kevés vegyi növényvédelmet igényel.
A kék bogyók július végén - augusztus elején érnek be és 10-20 mm átmérőjűek. Várjuk meg, amíg a bogyók teljesen beérnek, ugyanis a szedés után az utóérés jelentéktelen.
Az áfonyát biztonsággal csak öntözéssel lehet termelni; heti 25 mm csapadékra van szüksége."

Szóval, már csak az őszi időszakot kell megvárnom, valamint meg kell találjam neki a megfelelő helyet, amely talán a gyümölcsfák között tökéletes lenne. Addig már csak a fajtáknak kellene utána járni, valamint, hogyan tudok még savanyú földet előteremteni tőzeg nélkül.

süti beállítások módosítása
Mobil